lauantai 8. elokuuta 2020

Indeksit. öljy, hopea...

Euroopan indeksit ovat olleet laskussa viimeisen parin viikon aikana, mutta USAn indeksit ovat edelleen nousseet. Nasdaq on tällä hetkellä mielenkiintoisin indeksi, koska sen käänne voi varmasti tarkoittaa selvempää käännettä kaikissa indekseissä ja ehkä markkinoilla laajemminkin. Nasdaqin lasku (tosin näitä on ainakin kaksi: Nasdaq100 ja Nasdaq Composite) eilen perjantaina oli jälleen välttämätöntä, ettei päivätason ja viikkotasoon RSIt nousisi selvästi yli laskevan trendilinjan. Nasdaq alkaa siis olla tilanteessa, jossa sen tulisi pikkuhiljaa alkaa kääntyä alaspäin. Mahdottomia uudet huiputkaan eivät ole, sillä RSI on edelleen 70 pisteen tasolla (tämä kaikki siis sillä oletuksella, että RSIn laskeva linja pitää). Mitään erityisempää muutosta indekseihin ei siis ole tapahtunut. Ne jatkavat samaa tyyliään kuin aikaisemminkin: noustaan niin paljon, että RSI nousee laskevan linjansa yli ja lopulta viime hetkellä ennen kynttilän sulkeutumista tiputaan RSI-linjan tasolle tai sen alle. Mahdollisuus on siis edelleen olemassa, että indeksit kääntyvät laskuun kohti syksyä ja ensi vuotta. Pisimmätkin nousevat RSI-linjat tulevat päätökseensä elokuun aikana Nasdaqissa. Voi olla hyvä huomata myös, että tällä hetkellä Nasdaqin tuottama kuvio RSIssä (viikkonäkymä) on identtinen helmikuun kuvion kanssa juuri ennen indeksien romahtamista. Tosin nyt RSI on matalammalla.    

Tilanne on hyvin samankaltainen öljyn (Brent, Crude) ja hopean suhteen. Näissäkin nousulinjat alkavat päättyä, joten teoreettinen nousu alkaa olla lopussa. Kevään toisinto on siis täysin mahdollinen. Silloin kaikki romahtivat yhtä aikaa. Kannattaakin huomata, että arvometallit voivat käyttäytyä näin varsinkin karhumarkkinan alkuvaiheessa (vrt. 2008 kun kullan hinta tippui keväästä syksyyn). 200 liukuva voi olla hyvä tsekkauspiste näissäkin. Ne kuitenkin voivat nousta myöhemmin myös indeksien laskiessa. Lopulta kyse on tietenkin varallisuuden uusajaosta sen mukaan mitä salkussa huipun hetkellä on. 

Yhteenvetona voi siis todeta, että lähes kaikki on noussut ja testaa tällä hetkellä laskevia enemmän (indeksit, öljy) tai vähemmän(kulta, hopea) pitkiä laskulinjojaan. Nyt alkaa olla viimeiset mahdollisuudet karhumarkkinalla näyttää olemassaolonsa ja mikäli tällaisessa olemme indeksien tulisi lähteä laskuun lähiviikkoina. On tietenkin hyvä huomata sekin, että ainakin joistakin indekseistä löytyy myös nousuun viittaavia RSI-signaaleja (esim. OMXS30 ja DAX). Olennaista on miten hinta liikkuu eri signaalien muodostamilla trendeillä. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.