sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Kovaa testaamista

Lähes kaikki omaisuusluokat, joita netissä voi teknisellä analyysilla tutkia ovat testaamassa pitkäaikaisia ja keskipitkän aikavälin momentumin trendilinjoja RSIssä. Mikäli nämä trendit jatkuvat tulevat esimerkiksi osakeindkesit laskemaan seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana ainakin vuoden loppuun asti tai jopa kesään 2022 asti. 

SP500 ja Nasdaq100 RSI on kurssinousun myötä noussut testaamaan 5 tunnin näkymässä olevaa RSIn trendiä. Dow Jonesissa näin on käynyt päivänäkymässä. DAXissa kyseinen tilanne näkyy päivän ja viikon näkymissä. Samalla indeksit ovat nousseet laskevalle 50 päivän keskiarvolle. Markkina on siis jälleen mahdollisessa käänteessä alaspäin. Mikäli ensi viikolla markkina lähtee laskuun on se jo hyvinkin todennäköinen merkki siitä, että markkina tulee laskemaan koko loppuvuoden ja ehkä jopa sitäkin pidemmälle. 

Brent-öljyn kohdalla hinta on noussut sen verran, että RSI on noussut testaamaan viikkonäkymän viimeistä mahdollisuutta hintakäänteeseen alaspäin. Samalla hinta on testaamassa edellistä merkittävää huippua. Öljyn hinta voi siis olla merkittävässä käänteessä, mutta tämäkin on vasta mahdollisuus, jota kannattaa lähipäivinä seurata. Myös bitcoinin dollarihinta on testaamassa edellistä huippua ja samalla hyvin lähellä kuukausinäkymässä olevaa laskevaa RSIn trendiä. 

OMXH25ssa hyvin monissa osakkeissa on näkyvissä RSIn laskeva trendi, joka edelleen toteutuessaan laskisi näitä osakkeita keväälle tai jopa syksyyn 2022. Myös esimerkiksi Teslan kurssi on noussut alhaalta päin lähelle kaikkien aikojen huippuaan ja samalla RSI on noussut testaamaan pitkäaikaista laskulinjaa päivä- ja viikkonäkymässä. Koko markkina on siis mahdollisen käänteen paikassa alaspäin. 

VIXin futuuri on laskenut nousevalle trendilinjalleen ja perjantaina reagoinut siitä ylöspäin. Samalla RSI on reagoinut ylöspäin nousevasta RSIn trendistä viikkonäkymässä. VIX kertoo siis samaa kuin kaikki muukin: markkina on merkittävässä mahdollisessa käänteen paikassa alaspäin. Varmaa tämä ei tietenkään ole kuin vasta sitten kun se on tapahtunut, mutta silloin siihen reagoiminen on tietenkin myöhäistä. Seuraavien päivien hintaliikkeitä kannattaa siis seurata tarkasti. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.