sunnuntai 7. marraskuuta 2021

TA toimii hyvin

200 päivän liukuva keskiarvo on jälleen osoittautunut hyväksi välineeksi sijoitusten ajoittamisessa, kun indeksit ovat nousseet siitä noin kymmenen prosenttia. Tämä vastaa suurin piirtein 10 kuukauden liukuvaa keskiarvoa. Tämän käyttäminen eri aikanäkymissä antaa jo hyvän kuvan markkinan tilanteesta. Olennaisinta on tietenkin katsoa miten hinta reagoi näissä tilanteissa ja asettaa sopiva stoplossi ja siirtää sitäkin ylöspäin pikkuhiljaa. Yleensä järkevä myyntipaikka on edellisten huippujen lähellä - ehkä osissa sen ala- ja yläpuolella. Voimakkaissa nousuissa mennään tietenkin selvästi tämän yli, mutta ne ovat suhteellisen harvinaista herkkua. Asettamalla stoplossit sopivasti voi tietenkin tätäkin mahdollisuutta pelata. 

Indeksit ovat nousseet uuteen huippuunsa USAssa ja Euroopassakin esim DAXissa. Suomen ja Ruotsin indeksit ovat jääneet vielä jälkeen ja kannattaakin vielä seurata tilannetta. RSIn laskevat trendit eivät ole vielä nousussa osoittautuneet vääriksi viikko- ja kuukausinäkymässä. Mikäli nousu jatkuu ensi viikolla näin kuitenkin helposti käy sillä monet indeksit ovat testaamassa RSIn trendiä erityisesti viikkonäkymissä. Näitä indeksejä ovat esim DAX, NYSE Composite ja MSCI World Equity Index. Esim DAXista voi todeta, että RSI on viikkonäkymässä jälleen samalla tasolla kuin juuri ennen isoimpia romahduksia viime vuosina. Nousun jatkuminen tässä tilanteessa olisi siis sitä toivoville hyvin tärkeää. 

DAXissa ja OMXS30ssa lyhyen ajan RSIn trendit ovat vielä säilyneet ja niiden mukaan indekseillä voisi olla edessä muutamien viikkojen mittainen heikompi kausi. Tämä kävisi hyvin yksiin ns. joulurallin kanssa, joka ajoittuu lähelle joulua. Lopulta asia jää nähtäväksi. 

VIXin kuukausissa mitattava nouseva trendi viikkonäkymässä on säilynyt ja tällä viikolla on syntynyt myös päivänäkymään RSI-signaali ylöspäin. Pörssinousua odottavat eivät voi siis vielä aivan täysin huokaista helpotuksesta pitkän ajan kehitystä ajatellen. Kuukausinäkymän puolesta on selvää, että koko kuukauden tulisi olla selvästi nousujohtoinen, jotta viime kuun lopussa syntyneet RSIn divergenssit menettäisivät merkityksensä.  

 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.