lauantai 22. helmikuuta 2025

Uusia huippuja ja momentumin laskua

Tilanne indekseissä on hyvin kaksijakoinen: SP500 teki uuden ATH:n, mutta samalla se testasi laskevaa RSIn trendiä viikkonäkymässä ja lähti siitä selvään laskuun perjantaina. Indeksi tuotti siis viikon aikana selvän härkämäisen ja karhumaisen signaalin. Mahdollista on, että kyseessä on pitkäaikainen huippuja nyt lähdetään laskuun, mutta huippuja on aina ennenaikaista ennustaa. Tämän vuoksi kannattaa katsoa kumpi ed. mainituista signaaleista mahdollisesti menettää merkityksensä ehkäpä jo ensi viikolla. 

Nasdaq100 toi lisää karhumaista signaalia peliin tällä viikolla. Indeksi lähti jälleen laskuun toisesta MACDin karhumaisesta testistä viikkonäkymässä. Kirjoitin viimeksi jotain sen suuntaista, että nyt indeksin olisi lähdettävä laskuun, jos se näin meinaa tehdä ja sama pätee vieläkin. Kolmea MACDin karhumaista testiä on harvemmin nähty. Tämän viikon osalta kaikki karhujen "toiveet" ovat toteutuneet, joten mikäli tunnelma jatkuu samana, ensi viikkokin on laskuviikko. Päivänäkymässä indeksi voi olla MACDissa härkämäisessä testissä, joten laskun jatkuminen edellyttäisi laskua heti maanantaille. Ilman tätä momentum voi lähteä ainakin hetkeksi nousuun. 

RSI on pysynyt trendinomaisessa laskussa ja lähtökohtaisesti voisi olettaa, että näin tulee jatkumaan (kunnes saadaan uutta infoa). DAXin tuntinäkymään syntyi nouseva RSIn divergenssi perjantaina, mutta se rikkoutui futuurien puolella illalla DAXin sulkeuduttua. Joka tapauksessa näyttää siltä, että laskun olisi jatkuttava DAXissa heti maanantaina, mikäli karhut haluavat estää mahdollisen (ainakin hetkellisen) momentumin nousun. 

VIX on gäpännyt ylöspäin loppuviikosta ja noussut laskevan trendilinjan tasolle. Täälläkin siis karhut ovat testin paikassa. Selvä nousu VIXissä heti maanantaina antaisi parhaat mahdollisuudet pörssilaskun jatkumiselle. Mikäli näin ei käy voi sahailu jatkua pitkäänkin. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.