sunnuntai 2. maaliskuuta 2025

USAssa laskua tällä viikolla.

DAX ja OMXS30 ovat tällä viikolla testanneet tuntinäkymässä ollutta RSIn laskutrendiä. Testin jälkeen indeksit lähtivät laskuun, joten momentum on ollut selvästi laskussa. Tätä voi hyvinkin riittää seuraaville viikoille, sillä RSIn trendi saavuttaisi 50 pisteen tason kahden viikon päästä. MACDin karhumainen testi löytyy indeksien päivänäkymästä. 

USAn indeksit laskivat selvästi tällä viikolla sen jälkeen kun olivat testanneet päivänäkymässä olevaa RSIn laskutrendiä. Esimerkiksi SP500ssa trendi voi hyvinkin jatkua laskusuuntaisena pitkälle kevääseen, sillä se saavuttaisi 50 pisteen tason vasta parin kuukauden päästä. Trendin härkämäinen rikkoutuminen ei tietenkään koskaan ole täysin poissuljettua. Ensi viikolla trendin suuntaa voi päätellä siitä jatkuuko indeksien perjantaina aloittama nousu ja kuinka pitkälle se jatkuu. Yksi merkittävä laskutrendin merkki saatiin jo esim Nasdaq1oossa kun se tällä viikolla testasi edellisten pohjien kautta vedettyä tukitasoa alhaalta päin ja se muuttui näin vastustasoksi. OMXS30 on tippunut 10 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle ja testasi sitä perjantaina. Sillä on kuitenkin pohjien kautta vedetty trendilinja tukitasona, joten lasku maanantaina olisi yksi naula lisää pörssinousun arkkuun. Yleensä merkittävien tasojen läpi gäpätään, joten lasku heti avauksessa ja indeksin päätymien miinukselle päivän loppua kohti huomenna maanantaina saattaisi olla karhumainen merkki pidemmällekin ajalle. 

Tämän viikon laskun jäljiltä ko. indekseistä löytyy gäppejä (lukuun ottamatta Nasdaq100). Jonkinlainen nousu voi siis hyvinkin tulla kyseeseen kun näitä käytäisiin testaamassa/täyttämässä. Mikäli näistä ei käännytä takaisin alas härät saavat yliotetta. 

VIX (futuurit) eli pelko gäppäsi yöspäin tällä viikolla, mutta lähti taas laskuun 20 pisteen tasolta, josta on jo muutaman kerran käännytty alaspäin. Mikäli noustaan siis yli 20 tason voi pörssilasku jatkua selkeämpänä. 

Viime kerralla oikeaan osui ajatus siitä, että kahden MACDin testin jälkeen usein tulee sitten jo suurempi liike. Näin kävi tällä viikolla NASDAQ100ssa. Koska kyse on viikkonäkymästä voisi ajatella että trendillä olisi varaa jatkua alaspäin. Samalla kuitenkin indeksi on tyypillisessä ostopaikassa kun RSI on viikkotasolla 50 pisteen lähellä. Erona aikaisempiin kertoihin kahden viimeisen vuoden aikana on kuitenkin se, että RSI on liikkunut selvästi matalammalla tasolla viime kuukaudet. 

Tilanne on siis indekseissä aika lailla kaksijakoinen. Ollaan selvästi make or break - tilanteessa.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.