torstai 29. kesäkuuta 2017

Ropsahduksen ropinat

Tällä viikolla on sitten lähdetty laskuun. DAX on tuottanut uusia alempia pohjia tänään torstaina reippaan laskun jäljiltä. Sp500 on tehnyt samoin. Viikkokaaviossa CCI30 on kuitenkin edelleen positiivinen, joten mistään superromahduksesta ei ole vielä tietoa. Ostopaikkaa odotellessa siis näillä näkymin (mutta tilanne voi tietenkin muuttua).

RSI-linjat ovat johdanneet laskua alas DAXissa. Päivätason linja vie laskua alas elokuun alkuun, mikäli vain RSI ei nouse kyseisen trendilinjan yläpuolelle (ja useinhan se sitä tottelee). Viikkokaavio on tuottanut myös laskevan RSI-trendilinjan, joka voisi laskea indeksiä tammikuulle 2018. Tähän voi kuitenkin vielä suhtautua varauksella. Näin voi tehdä ainakin niin kauan kuin SP500ssa oleva nouseva RSI-trendilinja pitää. Se johdattaisi nousua ensi keväälle. Saamme siis jälleen jossakin vaiheessa RSI-linjojen taiston. Tarkoitus olisi, että CCI pitäisi analyysin oikealla puolella ratkaisevalla hetkellä.

Kaikki on nyt tientenkin kiinni siitä kuinka jyrkkä laskusta tulee. Siitä on vaikea sanoa mitään vielä tässä vaiheessa, mutta seuraava nousu voi kertoa jo paljon. Mitä lähemmäs edellisiä huippuja nousu nousee laskeakseen sitten taas uudestaan, sitä todennäköisempää on, että lasku on enemmän paikoillaan sahaamista kuin suurta laskua. Mikäli CCI30 tippuu selvästi negatiiviseksi viikkokaaviossa tai RSI lähtee laskuun viikkotason laskevalta trendilinjalta voi laskusta tulla merkittävämpikin.

Yksi mahdollisuus RSIn perusteella spekuloituna on, että tämänkertainen lasku tulee jatkumaan vielä ensi viikon, jonka jälkeen nähtäisiin merkittävämpi nousu ja tämän jälkeen uusi lasku elokuun alkuun. Tämän toteutumisen todennäköisyyttä en pysty määrittämää joten menköön spekulaation piikkiin.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.