lauantai 26. tammikuuta 2019

Karhun jälkiä

Indeksien noustua viime viikkoina on analysointi ollut jonkinlaiseessa välivaiheessa, koska mitään kovin selkeää signaalia ei ole ilmaantunut. Viime tekstissä mainitsemani karhumaiset signaalit tuntikaavioissa pyyhkiytyivät pois nousun jatkuessa, mutta samalla RSIn noususignaalien epävarmuus on tuottanut epäselvän tilanteen. Tällaisissa tilanteissa ei voi muuta kuin odottaa että tilanne selkeytyy.

Viikko sitten SP500 nousi jo niin korkealle että sen RSI törmäsi päivänäkymästä löytyvään laskevaan RSI-trendilinjaan, eikä indeksi ole kyennyt nousemaan sen jälkeen niin paljon että olisi tätä linjaa uhannut. Tämä linja kulkee suoraan SP500 edellisten merkittävien huippukohtien kautta ja mikäli se jatkossakin kuvaa markkinaliikettä, tulee indeksi laskemaan kesään asti koko ensimmäisen vuosipuoliskon. Samanlaisia signaaleja löytyy muualtakin: Nasdaqin viikkonäkymän laskusignaali näyttää pohjaa kesälle ja OMXS30 on tuottanut pitkälle kevääseen ulottuvan laskulinjan RSIssä. Euroopan indeksit kuten DAX ja Eurostoxx50 ovat tuottaneet RSI divergenssejä viiden tunnin näkymässä. Karhun jälkiä on siis selvästi havaittavissa.

Entä sitten ne noususignaalit? Karhumaisten signaalien selkeyden vuoksi tällä hetkellä on muistettava että härkämäisiä signaaleja syntyy myös pörssilaskuissa, mutta ne osoittautuvat lopulta vääriksi. Näin on käynyt pitkin viime syksyä ja koska indeksit eivät vieläkään ole yli 200 päivän liukuvan keskiarvon näin saattaa käydä jatkossakin. Trendi on edelleen alaspäin. Tällä hetkellä indeksit näyttävät lähestyvän yhtä merkittävää testiä, josta lähtökohtaisesti voi olettaa kurssien kääntyvän alaspäin. Periaatteessa tilanne voi muuttua, mutta sen aika on vasta sitten kun näin käy.
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.