lauantai 16. heinäkuuta 2022

Nousua osa 2

Loppuviikon nousu nosti indeksit tällä viikolla maanantain tasolle. Euroopan indeksit, kuten DAX testasivat pohjaa tällä viikolla ja lähtivät sen jälkeen nousuun. USAn indeksit ovat liikkuneet selvemmin edellisen pohjan yläpuolella ja kääntyivät jo torstaina nousuun. 

DAX on tällä viikolla tuottanut mahdollisuuden ns. käänteiseen pää ja hartiat - kuvioon, joka olisi tyypillinen nousun merkki. Se myös testasi tuntinäkymässä RSIn trendiä ylöspäin ja lähti siitä nousuun. Viikon pohjat täyttivät myös gäpin edellisiltä viikoilta. Näistä gäpin täytöistä lähdetään usein vastakkaiseen suuntaan, joten mahdollisuudet nousun jatkumiselle teknisessä mielessä ovat korkeat. 

USAn indekseistä (SP500 ja Nasdaq100) löytyy tämän viikon päätteeksi RSIn nouseva signaali puolen tunnin näkymässä. Tämä viittaisi samanlaiseen puoleentoista kuukauden mittaiseen pörssinousuun kuin DAXin tuntinäkymästä löytyvä RSIn trendi. 

DAXin päivänäkymässä oleva pidempi RSIn nousutrendi on saanut myös vahvistusta tällä viikolla kun indeksi lähti sen testistä nousuun torstain pohjista. Tämä trendi nostaisi kurssia neljä kuukautta. Toki mahdollista on, että indeksit ovat karhumarkkinassa, jolloin huippu saavutettaisiin jo 40 pisteen tasolla RSIssä "oppikirjan" mukaan. Tällöoin nousua riittäisi juuri tuo puolitoista kuukautta, mikä on nähtävissä  myös indeksien tuntinäkymässä, joten siitä kannattaa lähteä nyt aluksi. 

Mikäli kyseiseen nousuun lähdetään se tulee todennäköisesti olemaan nopeaa nousua ja yhtäkkisiä laskuja. Lopulta se voi päätyä jopa ATHn tasolle, mutta lopulta aika vasta näyttää. Edellisten merkittävien huippujen taso olisi myös hyvin luonteva tavoite. DAXissa tämä taso on hieman 15000 pisteen alapuolella Mutta tie kyseisen nousun huipulle olisi nopeaa nousua ja laskua ylös-alas-ylös - tyyppisesti. Tosin tämä on valistunut arvaus perustuen siihen, että trendin vastaiset reaktiot ovat usein kolmiosaisia. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.