tiistai 2. elokuuta 2022

Sijoituspaikkoja tulossa?

Viime viikon lopuksi indeksit nousivat selvästi, mutta jäivät vielä pääosin mahdollisten laskevien trendikanavien ylälaitaan. Tämän viikon maanantaina indekseihin on jälleen syntynyt RSIn divergenssejä alaspäin, joten seurattavaa mahdollisen käänteen varalle riittää. 

Indeksit liikkuvat myös vielä selvästi 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella, joten mistään normaalista pidemmästä nousumarkkinasta ei voi puhua. Pikemminkin kyseessä voi hyvinkin olla laskumarkkinan hetkellinen nousu. Tulevaisuutta ei pysty ennustamaan edes teknisen analyysin avulla, mutta todennäköisyyksiä ja vallitsevaa tilannetta pystyy kartoittamaan, mikä voi antaa sijoittajalle äärimmäisen hyvää tietoa. On kuitenkin aina hyvä ottaa huomioon myös se, että tasaisin väliajoin pakostikin käy niin, ettei todennäköisyys osu kohdalle ja siksi sijoittajalla on aina hyvä olla varasuunnitelma ja/tai stoploss käytössä. Voisinkin sanoa niin, että analyysi löytää mahdollisuudet, mutta strategian tehtävä on minimoida tappiot. Molemmat ovat tärkeitä. 

Tällä hetkellä Nasdaq100 on noussut edellisestä huipusta (29.3 ja 4.4) vedetylle laskevalle trendilinjalle ja kääntynyt siitä alas. Kyseessä saattaa siis olla vastustaso. Samalla indeksissä ja Nasdaq100n futuureissa on RSIn divergenssi syntynyt alaspäin päivänäkymässä. Tilanne on hyvin samantyyppinen muissakin indekseissä: päivänäkymiin on syntynyt RSIn divergenssejä alaspäin, indeksit ovat sen jälkeen lähteneet ainakin hetkellisesti laskuun ja samalla ne ovat käyneet testaamassa mahdollisen laskevan trendikanavan yläreunaa. DAXissä kyseisen trendikanavan alareuna saattaa olla jopa 40% alempana, joten teknisiä mahdollisuuksia laskun pitkäänkin jatkumiseen on olemassa. 

Nähtäväksi jää miten indeksit kyseiseen tilanteeseen reagoivat. Tällä erää ne ovat reagoineet kuten käänteessä alaspäin normaalisti indeksit reagoivat. Se saattaa kertoa siitä, että laskutrendi on jatkumassa ja mikäli näin on, RSI ainakin antaa mahdollisuutta useamman viikon laskulle. Toinen asia sitten on miten indeksit tämän mahdollisuuden käyttävät. Elo- ja syyskuu ovat usein olleet otollisia romahduksen kuukausia, mutta usein syksymmällä on nähty myös nousua, jopa pidemmissä laskumarkkinoissa. Nähtäväksi jää toteutuisiko tämäntyyppinen skenaario nyt: loppukesän lasku ja syksyn nousu. Se ainakin tarjoaisi sijoittajalle taas mahdollisuuksia. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.