lauantai 17. syyskuuta 2022

Jatkuuko lasku? + kullan hinnan tilanne

Indeksit ovat jälleen tippuneet testaamaan samoja tasoja kuin muutama viikko sitten. Mikäli lasku jatkuu ensi viikolla, se voi jatkua pidempääkin. Mikäli toisaalta lähdetään nousuun kaikki viime postauksen mahdollisuudet ovat edelleen nousulle auki. 

DAX on tippunut heinäkuun pohjista vedetylle trendilinjalle, josta se on jo kerran lähtenyt nousuun. Nasdaq100 puolestaan on tippunut koronapohjien ja heinäkuun pohjien kautta vedetylle linjalle. Samalla se on tippunut jälleen testaamaan huhtikuun huipusta vedettyä laskevaa tukitasoa, josta se viimeksikin lähti nousuun. SP500ssa tilanne on aika lailla samanlainen. Sekin on tippunut koronapohjista vedetylle linjalle. Ensi viikko antaa hyvää infoa siitä, onko markkinassa vielä tukitasoa jäljellä vai ei. Perjantaina indeksit lähtivät nousuun juuri ennen pörssien sulkeutumista USAssa, joten nähtäväksi jää jos tämä kehitys jatkuisi ensi viikolla näiltä tasoilta. 

DAXin tuntinäkymässä indeksi lähti tällä viikolla laskuun RSIn trendin tasolta 40 pistettä. Tämä on tietenkin pörssilaskuun viittaava ilmiö. Puolen tunnin näkymässä RSIn trendi on kuitenkin vielä pitänyt ja siellä olisi 40 pisteen tasolle matkaa vielä n. kaksi viikkoa. SP500aan on syntynyt uusia RSIn divergenssejä eri aikanäkymiin ja esimerkiksi puolen tunnin näkymässä nousun mahdollinen pituus näyttää samalta kuin DAXissa.  Viiden tunnin näkymässä RSIn trendi saavuttaa 50 pisteen tason kahdessa viikossa. Päivän näkymissä RSIn trendit ovat edelleen voimissaan, mutta viikon näkymässä DAX on selvästi testaamassa nousevaa RSIn trendiä. Indeksin tulisi siis lähteä nousuun nopeasti, mikäli trendi on vielä pätevä. 

MACDin tilanne on DAXissa, NASDAQ100ssa ja SP500ssa viikkonäkymän osalta tilaneessa, josta käänteet ylöspäin hyvin usein tapahtuvat. MACD on laskenut testaamaan liukuvaa keskiarvoaan ja mikäli indeksi on nousussa tällainen testi yleensä tapahtuu ja siitä lähdetään nousuun. Nousun alkamista ei voi sanoa varmaksi, mutta tämä on se tilanne, josta ne yleensä lähtevät. Toki erilaiset indeksin liikkeet ovat mahdollisia ja indeksi voi jäädä sahailemaan tälle tasolle vielä pitkäksikin aikaa. Tämä olisi erittäin hyvä merkki, sillä nousumarkkinat usein alkavat epätoivoisesta sahailusta (ei tietenkään aina kuten koronaralli). Jos indeksit nousevat ensi viikolla nopeasti, kannattaa varautua myös nopeaan stoppiin ja laskuun alas.

Elliottin aaltoteoria antaa mahdollisuuden, että olisimme nähneet ATHsta lähtien ensin viisivaiheisen laskun, joka olisi ensimmäinen vaihe suuremmassa viisivaiheisessa laskussa. Kesästä lähtenyt nousu saattaa hyvinkin olla suuremman laskun vaihe 2, joka ulottuu usein ensimmäisen laskuvaiheen puoleen väliin (tai n 38 tai 62%). Tällainen tilanne oli selkeästi elokuun huipussa. Sieltä on nyt lähdetty alaspäin, mikä merkitsee, että kyseessä voi olla ensimmäinen vaihe suuressa kolmannessa vaiheessa alaspäin. Jos nyt näemme pienen nousun, joka ei ylitä elokuun huippua, kyseessä olisi suuren alaspäin menevän laskuvaiheen toinen vaihe, joka on tietenkin laskumarkkinassa pieni nousu. Tämä merkitsisi, että seuraavaksi indeksit romahtavat todella merkittävästi, sillä näkisimme kolmannen vaiheen alas suuressa kolmannessa vaiheessa alas. Kolmannet vaiheet ovat Elliottin aaltoteoreetikkojen mukaan niitä vaiheita, joissa "raha tehdään". Niissä tehdään myös suurimmat tappiot, mikäli on "väärällä puolella treidiä". Tämän vuoksi kannattaa olla hyvin tarkkana, sen suhteen jatkuuko lasku heti tai pienen nousun jälkeen. Muutkin tulkinnat tietenkin ovat mahdollisia, mutta tämä on ehkä se tärkein, sillä sijoittamisessa on voiton tekemisen lisäksi erittäin tärkeää suojautua tappioilta. 

Kullan hinta on tuottanut tällä viikolla viikkonäkymässä RSIn divergenssin ylöspäin. Samalla se on tehnyt pohjat hyvin lähellä RSIn laskevan trendin päätepistettä viikkonäkymässä(50 pisteen taso). Tämä sillä oletuksella, että RSIn laskevan trendit testit ovat käyneet hieman trendin yläpuolella. RSIn näkökulmasta kyseessä voi olla hyvinkin ainakin lyhytaikainen nousun paikka, mutta kyse voi olla myös pitkäaikaisesta noususta. Tätä kannattaa pitää silmällä.   


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.