lauantai 7. syyskuuta 2024

Jatkuuko lasku?

Markkina on käyttänyt hyväkseen käänteen mahdollisuuden alaspäin tällä viikolla. Kaikki seuraamani indeksit laskivat selvästi. 

RSIn trendien näkökulmasta lasku saattaa jatkua pitkäänkin. Mielenkiintoinen RSIn trendi on esim DAXin tunnin näkymässä. RSI testasi tätä laskevaa trendiä DAXissa jo elokuun lopulla. Mikäli tämä trendi mennään loppuun asti (RSIn trendi 50 pist. tasolla) lasku jatkuisi 1-2 kuukautta. Tarkan momentumin laskutrendin päättymishetken määrittäminen on tärkeää vasta kun nähdään että trendi todellakin markkinaa ohjaa. Tämän viikon jälkeen näyttää siltä, että näin olisi ja lasku tulisi jatkumaan tavalla tai toisella. SP500n päivänäkymään syntynyt RSIn divergenssi näyttäisi olevan samantyyppinen. Tämä voi lisätä todennäköisyyttä, että markkina todellakin laskisi seuraavat viikot. Tästä kannattaa lähteä, mikäli RSI pysyy alle 50 tason. Todennäköistä laskutrendissä on tietenkin edellisten pohjien testailu, joten DAXissa voitaisiin mennä alaspäin 20 prosenttia. 

Markkina laski elokuun alussa muutaman päivän todella nopeasti. Onkin mielenkiintoista pohtia voisiko sama laskuvauhti jatkua pidempään? Tämän viikon laskun suuntaisesti voidaan piirtää trendikanava (kanavan ylälinja), jolle löytyisi samansuuntainen hintatrendi (kanavan alareuna) elokuun laskun pohjista SP500ssa. Mikäli indeksit ovat näin massiivisessa trendikanavassa alaspäin sen alalinja on jo tällä hetkellä yli 20% alempana ja mikäli lasku jatkuu n. 6 viikkoa oltaisiin jo koronapohjien alapuolella. Markkina antaa siis teknisen mahdollisuuden, että se laskee n. 40% seuraavien viikkojen aikana. Tällainen tekninen kuva siis markkinasta löytyy, mutta sen toteutumisen todennäköisyyttä ei kannata suurennella. Tällä viikolla RSI on tippunut SP500n momentumin nousutrendin alapuolelle. joka on ollut nähtävissä tuntinäkymässä elokuun alun pohjista. Tämä voi kertoa siitä, että n. kuukausi sitten alkanut momentumin nousu ei kanna. Tämä on lähtökohtaisesti karhumainen merkki. 

Yksi merkittävä tukitaso DAXissa on muutaman prosentin laskun päässä laskevalla linjalla, joka voidaan vetää heinäkuun huippujen kautta. Nämä ovat usein härkämäisiä tukitasoja, mutta mikäli tästäkin mennään läpi alaspäin suunta alas on selvä. MACDin näkökulmasta näyttää siltä, että viikkonäkymässä oleva MACDin karhumainen testi todella osoittautuu paikkansapitäväksi. Tämä voisi tarkoittaa pitkää laskua jo senkin vuoksi, koska kyse on viikkonäkymästä. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.