sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Hyytyvä momentum.. samaa vanhaa

Indeksit ovat edelleen pääosin pystyneet pitämään nousujohteisuutensa, vaikka taustalla vaanii jatkuvasti hyytyvän momentumin peikko. Tämä on täysin mahdollista ja momentumin avulla on hyvinkin vaikea määrittää tarkkaa ajankohtaa indeksin huippulle. Hyytyvä momentum kertoo kuitenkin pitkäaikaisesta riskistä markkinoilla. Tällä erää tämä riski saattaa olla toteutunut Nasdaqissa ja arvometallien hinnoissa. Tulevaisuus kuitenkin vasta näyttää mistä tällä hetkellä on ollut kyse. Momentumin nousu puolestaan näkyy USAn koroissa, jotka voivat RSIn linjan mukaan olla jopa muutaman vuoden mittaisessa nousuputkessa. 

SP500 on tämän viikon ATHsta huolimatta jälleen samalla tasolla, missä se oli n. kuukausi sitten. Tämä voi juuri olla yksi merkki hyytyvästä momentumista. Indeksin nousutahti on hidastunut selvästi. Se on yhdessä Nasdaqin kanssa myös säilyttänyt MACDissa viikkotason myyntisignaalin ja MACDin arvo on myös samalla tasolla kuin n. vuosi sitten ennen romahdusta. Tilanne on siis lähes identtinen vuoden 2020 helmikuun huipun kanssa (silloin signaali näkyi eurooppalaisissa indekseissä). Myös RSIssä SP500 on pitänyt viikko- ja päivätason laskusuuntansa ja mikäli se jatkuu normaalisti indeksin tulisi laskea syksyyn asti. DOW30ssa on syntynyt uusi viikkotason RSI-signaali alaspäin. 

Euroopan keskeiset indeksit (DAX, CAC40, Eurostoxx50) ovat nousseet testaamaan viikkotason pitkäaikaisia RSI-signaaleja. DAX nousi lyhytaikaisemman signaalinsa yläpuolelle viimeisimmässä nousussa, mutta nähtäväksi jää löytyykö vastustaso pidempiaikaisen signaalin kohdalta. Vaihto on ollut viimepäivinä todella korkealla. Tämä saattaa kertoa jostakin. 

Oman näkemykseni mukaan USAn indeksit tulevat johtamaan seuraavaakin hintaliikettä suuntaan tai toiseen. Mikäli tilanne pysyy analyysin näkökulmasta nykyisellään on kurssilaskuun hyvä varautua tavalla tai toisella. Jokainen tekee sen omalla tavallaan. Öljyn hinnan nopea romahdus tällä viikolla saattaa kertoa momentumin vähäisyydestä myös siellä. RSIn mukaan momentum vähenee kaikissa sijoituskohteissa korkoja lukuunottamatta. Tämä ei tietenkään tarkoita että piensijoittajan kannattaisi sijoittaa korkorahastoihin. Ennemminkin päinvastoin. Korkojen noustessa korkorahastotkaan eivät tuota, koska niissä olevat korkopaperit ovat vanhoja ja ainoastaan uusien korkopaperien korko nousee. Tämä laskee vanhojen korkopaperien arvoja ja rahastosijoittaja kärsii tappion. Markkinoilta saattaa löytyä ETFiä, joissa on vain uusimpia korkopapereita tai jotka pitävät paperinsa loppuun asti. Pääajatus on kuitenkin se, että korkojen noususta hyötyy vain sellainen sijoittaja, joka pystyy ostamaan suoraan uusia korkopapereita ja pitää ne erääntymiseen asti. Piensijoittajalle tämä ei useinkaan ole mahdollista, minimierän suuruuden vuoksi. Pääsääntö kuitenkin on, että korkorahastot tuottavat kun osakerahastotkin tuottavat.   

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.