lauantai 6. maaliskuuta 2021

MACDin myyntisignaali

MACD-indikaattori on tuottanut myyntisignaalin SP500n ja Nasdaqin viikkonäkymissä. MACD on laskenut signaalilinjansa alapuolelle. Nämä tilanteet ovat usein olleet ratkaisun hetkiä: mikäli lasku on jatkunut seuraavalla viikolla, siitä on tullut yleensä merkittävä. Jos taas seuraava viikko on nousuviikko, on kyse usein ollut vain hetken säpsähdyksestä. MACD on laskenut negatiiviseksi myös Nasdaqin päivänäkymässä, mutta perjantain kova nousu nosti sen juuri ja juuri plussalle SP500n päivänäkymässä. 

Viime keväästä nousuun lähteneet nousevat trendilinjat näyttävät myös rikkoutuneen USAn indekseissä. Selkeimmin tämä näkyy tietenkin Nasdaqissa, mutta myös SP500n tilanne voidaan juuri ja juuri nähdä tällaisena. McClellan summation on myös kääntynyt negatiiviseksi esimerkiksi DAXissa. 

RSI on pysynyt laskevien trendilinjojensa alapuolella kun indeksit ovat laskeneet. Keskipitkän ja pitkän aikavälin trendit ovat edelleen momentumissa alaspäin. Yhteenvetona voi todeta, että mikäli lasku ensi viikolla jatkuu on todennäköisyys pidemmälle laskulle jälleen suurempi. Tämä voi jatkua viikkoja.

Öljyn hinta on noussut testaamaan laskevaa RSIn trendiä päivänäkymässä. Tästäkin voi saada yhden vihjeen kurssien suunnalle, sillä usein öljy ja pörssi-indeksit kulkevat samaan suuntaan. Mikäli siis öljyn hinta kääntyy jälleen laskuun ensi viikolla, voi sekin kertoa käänteestä myös osakkeissa. Aikaisemmin olen kirjoittanut myös nousevasta RSIn trendistä USAn koroissa. Viimeaikainen korkojen nousu voi hyvinkin olla osa tätä nousevaa trendiä, joka saattaa kestää RSIn viikkonäkymän mukaan jopa muutaman vuoden. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.