sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Joulumeininkiä?

Euroopan indeksit ovat tällä viikolla jäänet sahailemaan 200 päivän liukuvan keskiarvoin kohdalle. Esimerkiksi DAXissa se on toiminut tällä viikolla vastuksena, mutta Eurostoxx50ssä tukitasona. USAn indeksit ovat lasketelleet kohti tätä tasoa, mutta siihen on vielä vähän niissä matkaa. Vaikuttaa siis siltä, että sahailu saattaa hyvinkin jatkua kohti joulua, eikä suuria liikkeitä ennen sitä nähdä. Vuodenvaihde ja tammikuu voikin olla hyvä ajankohta siihen. Mutta lopulta tämä kaikki jää nähtäväksi. 

Indekseihin on syntynyt RSIn divergenssejä, jotka viittaavat viikosta jopa kolmen viikon mittaiseen nousuun. Esimerkiksi DAXissa ja SP500ssa 5 tunnin näkymästä löytyvät divergenssit toteutuessaan tukisivat kursseja lähes koko joulukuun, mutta ainakin DAXissa RSIn trendi on vielä niin matalalla, että uudet pohjatkin ovat vielä mahdollisia ainakin ensi viikolla. Myös öljyn ja VIXin hinnan RSIstä löytyy vastaava signaali 5 tunnin näkymästä. Öljyn hinnan mahdollinen nousu tipahduksen jälkeen ja VIXin mahdollinen lasku voisi liittyä muutaman viikon yleiseen nousuvaiheeseen. Aivan mahdollista on kuitenkin myös jokin muu kehitys, kuten esimerkiksi se että nousupyrähdys jää enemmän sahaamiseksi, mikä käytännössä olisi vain valmistelua myöhempää laskua varten.

Joulukuun mittaiseen laskuun viittaavat keskipitkän aikavälin RSIn divergenssit odottavat siis testaamista pienessä nousussa seuraavan viikon tai kahden aikana. Tämä kaikki haiskahtaa sahailulta ajankohta huomioiden. Tämä teksti nojaa vahvasti siihen oletukseen, ettei joulukuussa usein suuria laskuja nähdä, vaikka on mainittava sekin, että RSI yksinään tämän kyllä mahdollistaisi. 

Pitkäaikaiset RSIn laskulinjat viittaavat tietenkin edelleen useita kuukausia jatkuvaan laskuun. Mahdollinen nousu joulukuussa voisi nousta testaamaan näitä RSIn trendilinjoja. Tämä voisi olla senkin vuoksi todennäköistä, ettei näitä vielä ole kaikissa indekseissä tai indeksifutuureissa testattu. Tällainen testi usein nähdään ensimmäisen laskuperiodin jälkeen. Mutta mikään ei tietenkään ole täysin varmaa. Tekninen tilanne kuitenkin tällaisen todennäköisyyteen tällä hetkellä viittaa. Mikäli näin käy selvempi lasku nähtäisiin vuoden vaihteen jälkeen tammikuussa. Näihin kannattaa kuitenkin palata myöhemmin vasta sitten jos ja kun indeksit ovat jonkin verran nousseet. 

Nousuvaraa indekseissä vaikuttaa RSIn näkökulmasta olevan viidestä kymmeneen prosenttia, mutta laskuvaraa ensi vuoden alkua ajatellen kymmeniäkin prosentteja. Öljyn hinnan kehitys viittaa myös tähän. 





Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.