sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Testausta jälleen

Indeksit nousivat tällä viikolla odotukseni mukaisesti, mutta nopeammin mitä niiden olisi tarvinnut. Tämän viikon nousu nosti niissä myös RSIn testaamaan laskevaa keskipitkän aikavälin trendiinjaa. Mikäli indeksien nousu pääosin päättyy tähän on laskutrendi aina helmikuun alkupuolelle asti hyvinkin mahdollinen. Todennäköisesti tämä kuitenkin painottuu tammikuun puolelle, mikäli näin käy. Jos indeksit selvästi tästä vielä nousevat rikkoutuu keskipitkän aikavälin laskuskenaario ja tilannetta pitää miettiä uudestaan. Keskipitkän aikavälin laskulinja näkyy esimerkiksi DAXin futuurien RSI:ssä viiden tunnin näkymässä, SP500ssa tunnin näkymässä ja Nasdaq100ssa päivän näkymässä. Kyseessä on siis RSIn mahdollinen laskutrendi. 

Lyhyellä aikavälillä öljyn hinta on yhdessä indeksien kanssa tuottanut tämän viikon lopulla tilanteen, joka mahdollistaa uuden RSIn divergenssin syntymisen mikäli näiden hinnat nousevat tämän viikon huippujen yli (öljyn kohdalla riittää perjantain huipun yli). Pieni nousu siis on alkuviikosta mahdollinen, mutta se ei saa nousta kuin hieman tämän viikon huipun yli ja sen tulee kääntyä sieltä nopeasti takaisin alas. Mikäli nousua on enemmän on laskuskenaarion rikkoutuminen helposti ajankohtaista. Keskipitkällä aikavälillä öljyn hintaan on RSIssä syntynyt 5 tunnin näkymässä divergenssi joka mahdollistaa laskun jatkumisen 4 viikon ajaksi Brentissä ja 6 viikon ajaksi Crudessa. Näitä signaaleja voi syntyä uusia mikäli lasku pidempään olettaen, että nämä signaalit trendiä määrittää. 

SP500 ja Nasdaq100 ovat mahdollisesti tuottamassa klassista pää ja hartiat- kuviota, mikäli vain nousu ei enää jatku. Tämä olisi klassinen merkki pörssikäänteestä. Öljyn hinta saattaa tuottaa samanlaisen kuvion, mikäli vain hinnan nousu pääosin tähän jää. Nyt öljyn hinta on kirinyt takaisin puolet viime viikkojen laskusta, joten tilanne olisi käänteelle alas otollinen. Samalla hinta testaa erilaisia liukuvia keskiarvoja alhaalta päin. Pitkäaikaiset RSIn laskutrendit ovat siis öljyn hinnassa ja indekseissäkin hyvin voimissaan tällä hetkellä, mutta indikaattorit esimerkiksi viikkonäkymässä ovat vielä hitusen plussalla. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.