sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Murtuuko tukitaso?

Indeksit ovat tällä viikolla pääosin jatkaneet edestakaista liikettään vaakatasossa. Mielenkiintoinen kysymys onkin nyt murtuuko tämän tason alapuolinen tukitaso jo ehkä ensi viikolla. Indeksit saattavat olla juuri nyt ns. make-or-brake - tilanteessa. 

Eniten seuraamistani indekseistä ruotsin OMXS30 teki tällä viikolla uudet pohjat jo pitkään jatkuneeseen sahaavaan liikkeeseen nähden. Kyseinen indeksi olisi siis tätä kautta ajatellen todennäköisimmin laskutrendissä. USAn indeksit (Nasdaq100 ja SP500) ovat rikkoneet viikkonäkymiin muutama viikko  sitten syntyneet nousevat RSIn trendinsä. Samalla laskevat RSIn trendin ovat pysyneet koskemattomina, joten momentumin laskutrendi näyttää tällä viikolla jatkuneen, mikä viittaa kurssilaskun selkeään mahdollisuuteen. Nasdaq100n ja SP500n futuureihin on tämän vuoden puolella syntynyt muutamiakin nousevia RSIn signaaleita 5 tunnin näkymään, mutta ne eivät ole kyenneet tuottamaan selkeään nousua vaan ennemminkin sivuittaisliikettä. Tämä saattaa olla hyvinkin merkki pörssilaskun odottelusta. DAXiiin syntyi tämän viikon maanantain laskussa nousuun viittaava RSIn signaali päivänäkymään, mutta perjantaina RSI tippui jo tämän trendin alapuolelle. Tämän vuoksi pidän hyvin mahdollisena, että indeksit ovat ehkä jo maanantaina testissä, lähdetäänkö tästä ylös vai alaspäin. Ne eivät ole viime viikkoina kyenneet lähtemään nousuun, koska momentumin vahvistuminen ei ole jatkunut hetkellisen pohjan jälkeen. 

Mikäli indeksit jatkavat laskuaan viikon alkupuolella, lasku saattaa hyvin eskaloitua yli 10 prosentin laskuksi. Esimerkiksi DAXiin on puolen tunnin näkymän syntynyt RSIn divergenssi, joka viittaa kuukauden mittaiseen laskuun. Mahdollista on myös, että sahaus jatkuu ja tämän pitäisi näkyä pörssinousuna heti viikon alussa. Tällöin indeksit todennäköisesti testaisi laskutrendin jatkumista korkeammilta tasoilta. RSIn kehitys kuitenkin viittaa tällä hetkellä siihen, että momentum ei ole tällä viikolla riittänyt nostamaan kursseja tavalla mikä on tyypillistä pörssinousuille tai edes merkittäville testeille. Indeksit liikkuvat myös edelleen tärkeiden liukuvien keskiarvojen alapuolella. Tällaisessa tilanteessa pörssilaskun jatkuminen on todennäköistä, mutta ei tietenkään täysin välttämätöntä.

Bitcoin on vuoden alussa reagoinut 10 kuukauden liukuvaan keskiarvoon kääntymällä alaspäin. Brent-öljy on tällä viikolla jäänyt viikon lähtötasonsa alapuolelle ensimmäistä kertaa tämän vuoden aikana. Taustalta löytyy hitaasti vaikuttava momentumin laskun paine, joka näkyy päivänäkymässä RSIssä. Mahdollinen pörssin lasku voi siis saada tukea öljyn ja bitcoinin laskusta. Yleensä nämä liikkuvat samaa tahtia länsi-indeksien kanssa. Mielenkiintoista nähdä miten käy. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.