lauantai 26. maaliskuuta 2022

Sahausta

Indeksit ovat pääosin sahanneet paikallaan tämän viikon. Nousun jatkuminen on siis osoittautunut haasteeksi. Tilanne on kuitenkin edelleen kutkuttava, eikä selkeää merkkiä ylös tai alas ole saatu. Tällainen olisi esimerkiksi selkeä gäppi. 

Indekseissä on tämän viikon jäljiltä havaittavissa yhä selkeämpiä RSIn divergenssejä alaspäin, joten laskun jatkuminen on hyvinkin mahdollista. Selkeiten laskuun on lähtenyt OMXS30, mikä tietenkin kielii siitä, että ehkä suuremmatkin indeksit ovat pian lähdössä laskuun. Kyseessä voi olla reunamarkkina-ilmiö. Käytännössä indeksit ovat tyssänneet 10 tai 20 viikon liukuvan keskiarvon tasolle. SP500 on noussut hieman 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle. Nousu ei kuitenkaan vielä ole täysin vakuuttavaa, sillä monissa indekseissä on myös mahdollisia käänteen merkkejä alaspäin. 

DAXin tuntinäkymässä oleva RSIn laskeva linja on edelleen ollut voimissaan ja mikäli tämä jatkuu lasku voi kestää ainakin muutamia viikkoja. DAXin futuurit vaikuttavat samanlaiselta. SP500 ja sen futuurit testaavat viiden tunnin näkymistä löytyviä RSIn trendejä. Nämä toteutuessaan laskisivat indeksejä kahdesta viikosta aina muutamaan kuukauteen asti. Nasdaq100n on syntynyt tällä viikolla RSIn divergenssi 5 tunnin näkymään, joka toteutuessaan laskisi indeksiä muutamia kuukausia. Dow jonesin päivänäkymään on syntynyt RSIn divergenssi, joka laskisi indeksiä noin kuukauden. Tarkemmat ajan määritykset voi vielä jättää tulevaisuuteen, sillä sitä varten pitäisi päästä selkeämmin laskuun. 

Indeksit ovat tällä viikolla nousseet noin puoliväliin ATHn ja edellisen pohjan välissä. Tämä on hyvin tyypillinen käänteen paikka mikäli olemme pidemmässä karhumarkkinassa. Toinen vaihtoehto on, että indeksit käyvät vielä esimerkiksi testaaamassa viikkotason laskevia RSIn trendejä, jolloin nousuvaraa olisi vielä lähemmän ATHn lukemia. Lyhyen tähtäimen RSIn laskutrendien pitäisi saada indeksit laskuun lähiviikkoina. Muuten on turha haaveilla pörssilakusta. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.