sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Jatkuuko nousu?

Indeksien tekninen tilanne ei ole tällä viikolla vielä tullut tarpeeksi selväksi, jotta tulevaa suuntaa voisi selkeästi havaita, mutta joitakin mielenkiintoisia tilanteita on tapahtunut, jotka voivat kertoa tulevasta suunnasta.

SP500 nousi tällä viikolla 200 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolelle, mikä on tietenkin vaaran merkki niille, jotka ennakoivat laskun jatkuvan. Samalla se on edelleen hyvä raja, jota kannattaa seurata. Osa muista indekseistä on selkeämmin testannut 200 päivän liukuvaa keskiarvoa ja kääntynyt siitä alaspäin. Näitä ovat esimerkiksi Nasdaq100 ja CAC40. Esimerkiksi DAX on vielä pienen matkan päässä tästä tasosta, joten siellä on vielä jäljellä nousuvaraakin joka tapauksessa. 

Indeksit ovat tällä viikolla kääntyneet laskuun alkuviikon nousun jälkeen. DAX on reagoinut alaspäin 5 tunnin näkymästä löytyvästä RSIn trendistä ja trendilinjasta tammi-helmikuun laskevien huippujen mukaan.  Tämä trendi toteutuessaan laskisi indeksiä muutamia kuukausia. DAXin futuureista löytyy tunnin näkymästä lyhyen ajan laskutrendi, jota indeksi on testannut jo kaksi kertaa. Samalla nousu uuteen huippuun voisi hyvinkin tuottaa RSIn divergenssejä alaspäin esimerkiksi 5 tunnin näkymässä. SP500n tunnin ja puolen tunnin näkymään on syntynyt useitakin RSIn divergenssejä alaspäin. Nasdaq100 puolestaan näyttäisi kääntyneen alaspäin tällä viikolla edellisestä huipusta vedetyltä trendilinjalta.

Tällä hetkellä MACD on viikkonäkymässä vielä negatiivisena kaikissa mainituissa indekseissä. Mikäli indeksit lähtevät näiltä tasoilta laskuun voi tästä tehdä valistuneen arvauksen, että osakemarkkina saattaa hyvinkin olla pidemmässä laskussa pitkäaikaisten RSIn laskevien trendien mukaisesti. 

Mikäli indeksit ovat lähdössä laskuun ne ovat ensi viikolla todennäköisesti rakentamassa pörssihuippua, joka saattaa osoittautua kovaksikin sahaamiseksi ja RSIn divergenssien testaamiseksi. Mikäli nousu jatkuu, useammat indeksit nousevat selkeästi 200 päivän liukuvan keskiarvon ja vastustasona toimivien trendilinjojen yläpuolelle.   

VIX pelkoindeksi on tällä viikolla lähtenyt nousuun edellisten pohjien kautta vedetyltä trendiltä. Samalla RSI on testannut nousevaa trendiä viikkonäkymässä. Tämä on ehkä merkittävin signaali sen puolesta, että osakemarkkina olisi lähdössä näiltä tasoilta uudestaan laskuun. Mutta asiaa kannattaa seurata, eikä vain pitää itsestään selvyytenä. VIX in trendien toteutuessa markkina laskisi pitkälle tätä vuotta. 

 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.