lauantai 18. kesäkuuta 2022

Pörssipohjaa muodostamassa?

Kaikissa keskeisissä USAn indekseissä näyttää syntyneen pörssipohjan muodostumiseen viittaava RSIn divergenssi ylöspäin viikkonäkymässä. Mikäli tämä tulee johdattamaan markkinoita, indeksit ovat pitkän useita kuukausia kestävän pörssinousun alkuvaiheessa. Samalla ne ovat tippuneet 200 viikon liukuvan keskiarvon tasolle, joten teknisiä mahdollisuuksia merkittävän pörssipohjan syntymiselle on. Sataprosenttisia takeita pitkäaikaisesta noususta ei tietenkään ole, mutta markkina tarjoaa tällä hetkellä hyvän tukitason (200 viikon liukuva keskiarvo) jota vastaan sijoituksia voi pelata. Indeksien reaktioita tästäkin tasosta kannattaakin pitää silmällä. 

Tällä viikolla erityisesti USAn indekseihin on syntynyt myös lyhyemmän aikavälin nousuun viittaavia signaaleja päivän ja 5 tunnin aikanäkymiin. Esimerkiksi Nasdaq100:ssa 5 tunnin näkymän RSIn linja näyttää jo suuntaavan momentumia ylöspäin ja mikäli tämä jatkuu indeksi kääntyy nousuun. Mikäli nämä johdattavat nousua RSIn trendin 50 pisteen tasolle tulevina viikkoina alkaa syntyä myös kuvaa mahdollisuudesta, että momentum on tarpeeksi voimakasta myös pidemmän ajan nousuun. 

Tällä viikolla markkina laski ja näin ollen RSIkin laski monissa indekseissä aikaisemmin syntyneen nousulinjan alapuolelle. Maanantain lasku jo näytti etteivät indekseissä todennäköisesti ole tarpeeksi momentumia nostamaan kursseja. FEDin korkopäätös saattaa olla muuttanut tilanteen, mutta lopulta tämä jää nähtäväksi ensi viikolla.

Euroopan indekseissä olevat RSIn nousun signaalit eivät ole yhtä selkeitä kuin USAssa, mutta indeksit tuppaavat tietenkin menemään yleensä samansuuntaisesti. Lähtökohtaisesti indeksit ovat valmiita ampaisemaan nousuun teknisestä näkökulmasta katsottuna. Normaalin ja "terveen" nousun alkuvaihe voi kuitenkin hyvinkin olla poukkoileva. 

Mahdollinen pidemmän nousun merkki löytyy myös VIXin futuurien viikkonäkymästä. Siellä RSI on tehnyt laskuun viittaavia RSIn divergenssejä jo muutamia kevään aikana. Tekninen mahdollisuus on olemassa siis sillekin, että VIX eli pelko on useiden kuukausien mittaisessa laskutrendissä. 

Mikäli indeksit lähtevät selkeään nousuun ne tulevat lopulta testaamaan indeksien päivä- ja viikkonäkymissä edelleen olevia RSIn laskutrendejä. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.