lauantai 11. kesäkuuta 2022

Sahausta vai laskua?

Indeksit tipahtivat odotetusti tällä viikolla. Keskipitkän aikavälin nousu alkoi vaikuttaa viime viikolla epätodennäköiseltä ja tämä osoittautui tällä viikolla oikeaksi näkemykseksi. Viikon päätteeksi indeksit ovat jälleen päätyneet tilanteeseen, jossa ne ovat olleet lähiviikkoina jo useasti: maanantai ja alkuviikko on tupannut näyttämään hyvin sen mikä tunnelma markkinoilla on. 

Viikon ja erityisesti loppuviikon lasku saattaa helposti tuottaa ajatuksen että lasku jatkuu automaattisesti ensi viikolla. Näin voi tietenkin käydä mutta tarkempi tekninen analyysi osoittaa, että indekseissä on nähtävissä myös merkkejä siitä, että ne voivat kääntyä jälleen ylöspäin ainakin lyhyellä tähtäimellä. Nähtäväksi jää onko kyseessä käänteinen pää-ja-hartiat - kuvio. 

Lähes kaikki tarkastelemani indeksit tippuivat tämän viikon päätteeksi RSIn loivasti nousevalle trendilinjalle. Tämä linja on nähtävissä esimerkiksi SP500n 5 tunnin näkymässä RSIn pohjissa. Mikäli tämä linja on edelleen voimissaan kesä saattaa jatkua sahauksena tai indeksit saattavat tehdä ainakin yhden lisäkoukkauksen ylöspäin ennen kuin murtavat tämän linjan. Vähintäänkin lyhyellä tähtäimellä nousun puolesta puhuu sekin, ettei esimerkiksi DAXissa näkyviä laskevia RSIn linjoja ole vielä käyty testaamassa. Tällainen on DAXissa nähtävissä esimerkiksi 5 tunnin näkymässä ja toteutuessaan se laskisi indeksiä kuukauden ajan. Kyseisen RSIn trendilinjan testaaminen olisi hyvin normaali odotettava tapahtuma ja edellyttäisi indekseiltä nousua ensi viikolla. DAX on myös laskenut tällä viikolla edellisen laskun huippujen kautta vedetylle tukitasolle. 

NYSE Compositen päivänäkymässä on RSIn divergenssi alas ja näyttää mahdolliselta, että indeksi on jo kyseistä RSIn trendiä käynyt testaamassa. Indeksi olisi laskussa jopa kaksi kuukautta tämän RSIn trendin mukaan (trendilinja saavuttaisi 50 pisteen tason). DowJonesin ja DAXin futuurein päivänäkymässä vastaava signaali mahdollistaa jopa vuoden mittaisen laskun. Onkin hyvä muistaa myös pitkän ajan laskuun viittaavat RSIn signaalit esimerkiksi eri indeksien viikkonäkymissä. 

Indeksit ovat tällä hetkellä RSIn näkökulmasta jälleen tilanteessa jossa ne joutuvat päättämään mitä tekevät. Mikäli alkuviikosta indeksit laskevat voi RSIn mukaan kyse olla vähintäänkin muutamien viikkojen laskusta. Mikäli alkuviikosta lasku näyttää tasaantuvan, voi hyvinkin kyse olla vähintäänkin muutamien päivien noususta testaamaan laskevia RSIn trendejä erityisesti DAXissa. Kesät eivät aina ole suurten liikkeiden aikaa, joten molempiin vaihtoehtoihin kannattaa suhtautua vakavasti. Suuremmat pudotukset ovat yleensä alkaneet elokuussa, mutta joskus niitä on nähty myös heinäkuussa. Syksyt puolestaan ovat usein olleet nousujohteisia jopa karhumarkkinoissa. Loogista olisi odottaa jonkinlaista laskua syksyä kohti, josta sitten voitaisiin nousta taas jonkin aikaa. Lopulta kuitenkin kannattaa vain katsoa mitä tapahtuu. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.