sunnuntai 28. elokuuta 2022

Kauanko alaspäin?

Indeksit jatkoivat laskuaan tällä viikolla. Taustalla on SP500ssa kääntyminen alaspäin 200 päivän liukuvalta keskiarvolta, joten tilanne on hyvin tyypillinen karhumarkkinan näkökulmasta. Mitään kiirettä osakeostoille ei siis todennäköisesti ole, sillä karhumarkkina saattaa hyvinkin vielä jatkua. Yleensä se lähtee pieniin nousuihin uusista pohjista, joten merkittävämpi nousu saattaisi alkaa vähän koronapohjien alapuolelta. Mikään ei tietenkään ole varmaa, mutta mikäli näin käy, se ainakin voisi olla hyvä ostopaikka vähän pidemmäksi aikaa. Ennen isompaa pohjaa nähdään usein myös ns. vesiputouslasku, mikä on edelleen tässä laskussa näkemättä. 

DAXin futuurien tuntinäkymässä olevan RSIn trendin mukaan indeksi laskisi vielä kaksi viikkoa. SP500n futuurien vastaava antaa mahdollisuuden kuukauden mittaiselle laskulle. Viiden tunnin näkymästä löytyy laskuskenaario kahdeksi viikoksi, sekä kolmeksi kuukaudeksi. Monien indeksien viikkonäkymistä löytyy vastaava mahdollisuus laskulle joulukuuhun tai vuoden loppuun. SP500n tuntinäkymässä on viitteet (RSIn divergenssi) sekä muutaman viikon, että kahden kuukauden mittaisiin laskuihin. Viikon lopulla indekseihin syntyi myös RSIn divergenssejä ylöspäin, sillä indeksit eivät ainakaan vielä ehtineet laskea tarpeeksi, että RSI olisi laskenut uusiin pohjiin. Tämä mahdollistaa tietenkin indeksien nousunkin, mutta RSIn trendit ovat kuitenkin vielä monin paikoin alle 30 pisteen ja näissä tilanteissa lasku yleensä jatkuu. Lisäksi kannattaa tarkkailla nousevaa RSIn linjaa DAXin päivänäkymässä. Tämä saattaa muodostua tukitasoksi pienen laskun jälkeen. Miksi sitten useimmiten tarvitaan uusi pohja, että päästää uudestaan edes jonkin mittaiseen nousuun? Uudessa pohjassa syntyy RSIn divergenssejä, kun hinta nopeasti käy alhaalla, mutta esimerkiksi päivän aikana lopulta kääntyy nousuun. Tämä nostaa RSIn edellistä pohjaa ylemmäs ja tuottaa myös kynttilän, jossa on "häntä". Nousun kannalta ongelmallista on tällä hetkellä RSIn divergensseissä sekin, että divergenssi on ehtinyt jo monin paikoin osoittautua kykenemättömäksi nostamaan indeksejä nousuun. Divergenssin jälkeen RSI on jatkanut laskuun eli momentumia ei ole päässyt kasautumaan. 

Pidän mahdollisena, että tämä lasku tulee jatkumaan suhteellisen nopeasti koronapohjien lähelle. Varsinkin jos DAXin päivänäkymässä oleva RSIn nouseva linja ei pidä. Varmaa tämä ei tietenkään ole. Syitä tähän olen käynyt läpi jo aiemmin, mutta sanottakoon vielä se, että finanssikriisiin liittyvässä karhumarkkinassa nähtiin kolme laskevaa karhumarkkinahuippua ennen vesiputouslaskua. Tilanne on nyt sama indekseissä. Lisäksi ainakin Fibonaccin mittaus antaa mahdollisuuden, että tämän laskun pohja on lähellä koronapohjia. Mielenkiintoista taas nähdä miten käy!

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.