lauantai 20. elokuuta 2022

Linjalta alas

Alkuviikon nousun jälkeen indeksit lähtivät tällä viikolla selvästi alaspäin. Esimerkiksi DAXissa tämä käänne tapahtui juuri tammikuun ja kesäkuun huippujen kautta kulkevalta laskevalta trendilinjalta. Tämä olisi tieteenkin hyvin luonteva paikka lähteä pidempäänkin laskuun. Indeksin voisi katsoa olevan trendikanavassa  alaspäin, jolloin pohjana toimisi samansuuntainen linja, joka kulkisi maaliskuun pohjan kautta. Matkaa tähän kertyisi yli 20 prosenttia. Indeksit siis avaavat tällaisen mahdollisuuden, mutta ei tietenkään ole selvää, toteutuuko se. Mikäli trendilinja pitää ja saadaan lisälaskua lähiaikoina, tämä kannattaa pitää mielessä. SP500ssa tilanne on samanlainen ja siellä indeksi lähti laskuun myös 200 päivän ja 10 kuukauden liukuvilta keskiarvoilta. Tilanne näyttää siis tällä hetkellä klassisen karhumaiselta, mutta edelleen tilannetta on hyvä seurata.

Viikon alkupuolen käänteessä indekseihin syntyi  myös RSIn divergenssejä alaspäin. Nasdaq100ssa tällainen syntyi päivänäkymään ja SP500ssa viiden tunnin ja tunnin näkymiin. Selvästi testatuin RSIn divergenssi alaspäin löytyy kuitenkin DAXin futuurien tuntinäkymästä. Mikäli meno jatkuu samanlaisena, indeksien momentumeilla on vähentymisen varaa kuukaudeksi.

Tässä kohdassa voi olla hyvä palauttaa mieleen pörssikurssien liikkeen perusteet. Trendit alkavat usein hitaasti. Nousutrendin alussa testaillaan usein pohjia ja laskutrendien alussa huippuja. Kaikki vaikuttaa rauhalliselta, mutta myös epävarmalta, jos ei tiedä mihin kiinnittää huomiota. Toisaalta tilanne on helppo niille, jotka osaavat asettaa stoplossin testialueelle. Sivuttaisliikkeen jälkeen lähdetään rauhallisesti trendin suuntaan. Tehdään uusia huippuja tai pohjia trendin suunnasta riippuen. Suurin liike trendin suuntaan tapahtuu loppuvaiheessa, jolloin massat heräävät. Pian tämän jälkeen meno rauhoittuu ja trendi jäähtyy. Trendin loppuvaihekin on kovaa sahailua lähes paikallaan. 

Tällä hetkellä indeksit ovat samalla tasolla kuin puoli vuotta sitten. Voi siis ajatella, että ne ovat sahanneet paikoillaan jo hyvän aikaa. En ihmettelisi jos indeksit alkaisivat olla jo lähellä suurimman hintaliikkeen aikaa. Mikäli indeksit ovat karhumarkkinassa, sahauksen jatkumisen todennäköisyys vähenee jatkuvasti. Ja mikäli indeksit todella ovat laskumarkkinassa niiden tulisi tehdä uudet pohjat, mikä käytännössä tarkoittaisi tippumista alle koronapohjien. Tämä olisi kyseisessä tilanteessa ns. perusskenaario. Sellainen fiilis minulla on tullut, että pörssiromahdus voi osoittautua normaalia suuremmaksikin. Syynä tähän olisi historiallisen suuri innostus sijoittamista kohtaan, mitä olemme nähneet viimeisen muutaman vuoden aikana. Kyse on vain fiiliksestä, ettei markkina jätä "rankaisematta" kyseisenlaista yltiöoptimismia. Tilanteen voi sanoa niinkin, että indekseihin on ladattu tällä hetkellä sisään uskomus, että jopa 40% laskut kannattaa ostaa (koronadippi). Optimismi on siis päätä huimaavaa, joten tarvitaan tuhoisa romahdus optimismin haihduttamiseksi. Näin markkina normaalisti toimii. 

Mielenkiintoista nähdä miten käy (ja milloin). Lopulta ei voi kuin seurata mitä tapahtuu. 

 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.