lauantai 8. lokakuuta 2022

Lähdetäänkö nousuun osa 3

Tällä viikolla indeksit lähtivät nousuun, mutta kääntyivät jälleen laskuun loppuviikosta. Tämän myötä on syytä varautua siihenkin, ettei kyseessä ole pelkkä pohjan testi, mutta toisaalta ainakin itse lähden tästä liikkeelle. Lopulta ensi viikko kertoo pitkälti mistä on kyse. 

USAn Nasdaq100n ja SP500n päivänäkymissä indeksit näyttävät testaavaan RSIn nousevaa trendilinjaa. Samalla ne selvästi ovat testanneet myös edellistä pohjaa. Ensi viikolla pieni lasku on RSIn perusteella edelleen mahdollinen, mutta indekseillä ei ole paljonkaan laskuvaraa ilman, että ne rikkovat RSIn nousulinjan. Näistä indekseistä löytyy myös laskevia RSIn trendejä, jotka saattavat laskea indeksejä ensi viikon. 

DAXin puolen tunnin näkymässä ja DAXin futuurien tunnin näkymässä RSIn laskeva trendi on saavuttanut 50 pisteen tason, joten on olemassa selkeä mahdollisuus, että perjantain laskutrendi on päättynyt tai päättymässä hyvin nopeasti. Samalla molempiin on viikon päätteeksi syntynyt RSIn divergenssejä ylöspäin, joten mikäli DAX lähtee heti alkuviikosta nousuun, se saattaa hyvinkin olla toteuttamassa näitä RSIn trendejä. Viikkonäkymässä RSI on jälleen kääntynyt nousuun useamman viikon jälkeen. 

Kaikissa edellä mainituissa indekseissä yms. on havaittavissa RSIn divergenssejä ylöspäin esim. 5 tunnin näkymässä. Tällä hetkellä RSI on 40 pisteen tasolla, mikä on tyypillinen käännekohta nousutrendissä. Mikään ei näytä tällä hetkellä vaarantavan keskipitkän aikavälin nousua RSIn näkökulmasta. 

RSIn perusteella näyttää siis siltä, että indeksit voivat edelleen olla lähdössä nousuun ensi viikolla. Toisaalta ne mahdollistavat sen, että nousuun lähdetään hyvin nopeasti alkuviikosta tai sitten laskutrendiä on jäljellä loppuviikkoon. Todennäköisyydet eivät ole kovin selkeästi kummankaan  skenaarion puolella, joten ehkäpä 200 viikon liukuvaa keskiarvoa kannattaa pitää edelleen silmällä. 

Hopean hinta on tehnyt kolmivaiheisen nousun (ylös-vähän alas-about saman verran ylös), joten käänne alaspäin on merkittävä vaara niille, jotka uskovat nousuun. Samalla hinta lähti laskuun laskevan trendikanavan yläosasta. RSIn divergenssit kuitenkin viittaavat nousun mahdollisuuteen. Mikäli hinta lähtee uudestaan nousuun pienen laskun jälkeen ensi viikolla ja nousee edellisen huipun yli nousutrendi on teknisesti vahvempi. Selkeää nousua seuraavaksi kuitenkin kaivataan (minilaskun jälkeen) , mikäli halutaan lähteä siitä, että hopean hinta on pidemmässä nousussa. Hopean hinnan vastustaso on tällä viikolla myös löytynyt 200 päivän ja viikon liukuvilta keskiarvoilta, joten se on samantyyppisessä tilanteessa kuin merkittävimmät osakeindeksit. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.