lauantai 15. lokakuuta 2022

Joko ylös? Olis vähän pakko...

Viikko päättyi indekseissä kovaan sahaamiseen, eikä ihme jos alkaa olla sellainen fiilis, ettei markkinan liikkeestä osaa sanoa enää mitään. Usein epätietoisuudessa sitten joko myydään tai ei ainakaan osteta lisää, joten markkinapohja voi hyvinkin olla käsillä. 

Teknisen analyysin näkökulmasta markkinapohja voi hyvinkin olla käsillä tai ehkä jo ohitettu, mutta on tietenkin syytä pitää mielessä, ettei hintaliike määräydy teknisen analyysin perusteella, vaan se elää aina omaa elämäänsä, jota analyysi sitten seuraa ja pyrkii luomaan kuvaa tilanteesta. 

Nasdaq100n kohdalla RSIn laskeva trendilinja on viiden tunnin näkymässä tippunut 50 pisteen tasolle, joten pörssipohja voi olla hyvinkin lähellä. Mikäli tästä nyt lähdetään nousuun tai pienen laskun jälkeen uuteen nousuun tilanne voi merkitä ainakin keskipitkän aikavälin nousua. Laskun jatkuminen olisi erittäin karhumainen merkki. Se merkitsisi, että momentum on äärimmäisen alhainen markkinassa, eikä se pysty normaalilla tavalla kääntämään indeksiä nousuun. Tässä tilanteessa voisi sanoa, ettei momentumia juuri ole. 

SP500n kohdalla RSI on pysynyt päivänäkymässä nousevan trendin nousupuolella ja perjantaina indeksi tipahti tasolle, joka voisi merkitä käänteistä pääjahartiat - kuviota. Laskeva RSIn trendi 5 tunnin näkymässä on samassa tilanteessa  kuin Nasdaqi100n kohdalla eli pörssipohja saattaa olla hyvin lähellä. Mikäli nousuun siis lähdetään, olisi tilanne aivan klassinen nousun paikka. Nasdaq100ssa tilanne on samankaltainen nousevankin RSIn trendin suhteen. Viien tunnin näkymässä nämä trendit ovat viikkojen mittaisia. 

DAXissa tilanne on samankaltainen kuin USAn indekseissä nousevien RSIn trendien suhteen esim 5 tunnin näkymässä. Indeksi on kuitenkin tuottanut myös laskevia RSIn divergenssejä tällä viikolla esim tunnin ja viiden tunnin näkymiin, joten se tarvitsee ensi viikolla selvää nousuvirettä osoittaakseen nämä vääriksi. DAXin futuureissa ei vastaavia ole, joten sieltä tätä momentumia saattaa löytyä. 

Indeksit ovat siis tilanteessa, jossa niiden on yksinkertaisesti pakko lähteä nousuun, mikäli ne ylipäätään aikovat nousta näiltä hintatasoilta. Mikäli näin ei käy, markkinalta saattaa olla pohja "kokonaan pois" ja romahdus saattaa hyvinkin ulottua koronapohjien alle. Se olisi merkki vakavasta trendinomaisesta  laskupaineesta.    

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.