sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Käänteen merkkejä

Joskus kuulee käsityksen, että pörssissä asiat tapahtuvat nopeasti ja yhtäkkiä, mutta kun indeksien kehitys on usein usein soutamista ja huopaamista ja paikoillaan sahailua. Tämän viikon kehityskin jäi yllättävän vaisuksi. Viime viikko antoi ainakin DAXissa mahdollisuuden selkeään härkämäiseen kehitykseen, mutta viikko jäikin lässähdykseksi. Tämän vuoksi merkit on jälleen kääntyneet karhumaisiksi. Saatamme sittenkin olla käänteessä alaspäin. Kova kamppailu on siis käynnissä :)

DAXissa torstain tipahdus aiheutti sen, että viikon näkymään syntyi uusi RSIn divergenssi alaspäin ja RSI saataa edelleen olla testaamassa pitkää laskevaa RSIn linjaa alaspäin, jonka se on kuitenkin  ylittänyt. Kyseessä voi olla ns. false breakout, mutta ensi viikko kertoo sitten lisää. DAXin tuntinäkymään on jo viime viikolla syntynyt RSIn divergenssi alaspäin, jota se tällä viikolla testasi ja lähti sen jälkeen laskuun. Tämä linja laskisi momentumia 2-3 viikkoa. OMXS30ssä RSI laski viikon pääteeksi sen verran, että sen pitkän RSIn laskun linjalle. Viimeisin nousu saattaa siis edelleen olla vain karhumarkkinassa oleva testi. 

SP500 ja Nasdaq100 lähtivät tällä viikolla laskevalta trendilinjalta alaspäin, eikä suurta nousuvaraa indekseihin jäänyt mikäli ne aikoivat tämän linjan pitää. SP500 lähti laskuun 5 tunnin näkymässä olevalta RSIn laskevalta trendiltä, joka viittaisi monen kuukauden mittaiseen momentumin laskuun. Tältä osin pörssilasku on siis voimissaan. Nasdaq100n päivänäkymään syntyi perjantaina loiva RSIn divergenssi, joka voisi laskea indeksiä useita kuukausia. 

Periaatteessa suurin osa indekseistä on tuottanut RSIn divergenssin päivänäkymässä suhteessa edelliseen pörssihuippuun, mutta kyse on kuitenkin hyvin "epäpuhtaasta" divergenssistä. 

Indekseissä on siis jälleen pitkäänkin laskuun viittaavia merkkejä, mutta ne ovat vain merkkejä, mikäli indeksit eivät niistä välitä ensi viikosta eteenpäin. 

Miten sitten suhtautua markkinasahailuun? Mitä hyötyä on analysoida markkinaa kun sahailussa tilanne elää joka viikko? Kyse on sijoitusstrategiasta, mikä on eri asia kuin analyysi. Sijoitusstrategia kertoo mitä eri tilanteissa kannattaa tehdä. Sen täytyy kattaa kriteerit ostoille ja myynneille ja sen tulee pystyä varautumaan erilaisiin markkinatilanteisiin. Helpoin ja selkein strategia on osta ja pidä-strategia. Tämä toimii hyvin ainakin indeksisijoittamisessa, koska vaaraa ikuisesta laskusta ei käytännössä indeksitasolla ole. Vaara on kuitenkin siinä, että salkun arvon laskiessa paine myydä pelon vuoksi kasvaa. Tämän vuoksi analyysin tehtävänä olisikin osoittaa hetket, jolloin indeksit ovat riittävän matalalla, jottei salkku ole koskaan rutkasti miinuksella ja toisaalta osinkotuotto muodostuu suhteellisen korkeaksi. Mikäli harkitsee myyntejä kohtaa väistämättä kaikki treidaamiseen liittyvät ongelmat ja strategiasta tulee selvästi haastavampi. Käytännössä treidaajan strategian tulisi olla sellainen, että hän treidaa vain vallitsevan trendin suuntaan ja odottaa kunnes suunta on niin todennäköinen kuin se vain olla voi. Huippuja ja pohjia ei kannata pyrkiä hamuamaan. Joskus se kyllä voi onnistua, mutta siitä tuskin on hyötyä pitkässä juoksussa. Paras on saada silloin tällöin mahdollisimman varmoja tuottoja. Tämän strategian etu on, että treidaaja voi olla pitkäänkin poissa markkinoilta ja kaikki mahdollisuudet nopeaan vaurastumiseen on edelleen olemassa. Position voi myös rakentaa useammassa erässä, jolloin on aikaa varmistua trendistä ja turvata position kasvattaminen "talon rahoilla", mikäli pörssikehitys on ollut suotuisaa. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.