lauantai 14. tammikuuta 2023

Jatkuuko nousu? (osa 2)

Indeksit ovat nousseet tällä viikolla, mikä oli aika pitkälti odotettavissa viime viikon kehityksen jälkeen. Momentum oli jo silloin sen verran voimaksasta, että se pystyi rikkomaan momentumin eli RSIn laskulinjan ja tätä se jatkoi myös tällä viikolla. 

DAXissa 200 päivän liukuva keskiarvo on n. 10 prosenttia nykytason alapuolella, joten karhumarkkinaan on selvästi matkaa. Indeksi on noussut jopa sen verran, että se on jo härkämarkkinanäkökulmastakin suhteellisen korkealla suhteessa 200 päivän liukuvaan keskiarvoon. Eli tässä tilanteessa markkinan laskusta ei voisi paljonkaan päätellä pidemmän ajan kehitystä. Karhumarkkinaan viittaavista RSIn laskevista linjoista on jäljellä oikeastaan enää kuukausinäkymässä oleva linja, jota DAX on noussut testaamaan. Mikäli tämä johtaisi markkinaan alaspäin, indeksin tulisi laskea hieman tai pysytellä näissä lukemissa tammikuun loppuun. Helmikuussa indeksi voisi ensimmäisinä viikkoina nousta, mutta sen tulisi jälleen laskea kohti kuun loppua. RSIn nouseva linja on päivänäkymässä tasolla 37, joten nousuvaraa riittää. 40 pisteen tasolle siinä päästään vasta noin kuukauden kuluttua. Tämä nousu ainakin näyttää olevan tällä hetkellä RSIn divergenssissä päivänäkymässä suhteessa edelliseen matalampaan huippuun, mutta nousu jatkuessaan tietenkin tekee tämän tyhjäksi. Tämä on hyvä ehkä pitää kuitenkin mielessä, jos vaikkapa jokin karhumainen ihme tapahtuisi. 

USAn indekseissä on enemmän merkkejä siitä, että karhumainen kehitys voisi vielä olla mahdollista, mutta toisaalta niissäkin on nousuvaraa jäljellä esim RSIn viikkonäkymissä. Näyttää myös siltä, että nousun pitäisi niissä katketa nopeasti, sillä vastassa on laskua indekseissä johdattanut trendilinja (vedettynä laskevien huippujen kautta). Mikäli tämä trendilinja menettäisi merkityksenä olisi vuoden 2022 aikana nähty lasku loppu. Seuraava olisi sitten jotain muuta. SP500 ja Nasdaq100 päätyivät kuitenkin vähän yllättäenkin RSIn divergenssiin  perjantaina, joten mikäli indeksit todella lähtevät USAssa laskuun saattaa Euroopan indeksit hyvinkin seurata perässä. SP500 testaa 5 tunnin näkymässä olevaan pitkän ajan laskulinjaa, joten mikä tahansa suunta tässä kohdassa on merkittävä informaatio joko karhumaisesta tai härkämäisestä kehityksestä. SP500 on noussut myös 200 päivän liukuvalle keskiarvolle, josta se on lähiaikoina jo kaksi kertaa lähtenyt alaspäin. Tässä on selvästi karhuilla vielä paikka näyttää kyntensä. Ensi viikon kehitys on vielä tässä kohdassa tärkeää. Nasdaq100 puolestaan testaa vieläkin syksyn pohjien kautta vedettyä trendilinjaa, joka näyttää toimivan jonkinlaisena vastuksena.  


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.