sunnuntai 5. helmikuuta 2023

Make or break

USAn indeksit eivät ole nousseet vieläkään lähelle ATH:ta, kuten esim. DAX ja OMXS30 ovat tehneet. Tästä huolimatta ne ovat nousseet jo sen verran, ettei nousuvaraa enää paljon ole, mikäli indeksit haluavat pitää yllä mahdollisuutta karhumarkkinaan. Nasdaq100 testasi jo tällä viikolla RSIn viikkonäkymässä olevaa laskevaa trendilinjaa ja kääntyi siitä alas perjantaina. SP500 puolestaan ei vielä täysin tälle linjalle yltänyt. Aikaisemmin Nasdaq100 on tässä ollut usein epämääräisempi eli se on myös karhumarkkinassa kyseisen linjan ylittänyt, mutta SP500 on ollut tarkempi. Tällä perusteella pientä nousuvaraa voisi vielä olla, mutta tässä tapauksessa käänne merkitsisi vielä lisää sahausta. Mikäli indeksit haluaisivat tehdä selkeän käänteen alaspäin sen tulisi tapahtua hyvin nopeasti. Mikäli karhut hallitsevat markkinaa ne pystyvät kyllä tässä tilanteessa sen romahduttamaan. Jos ne eivät sitä tee, niiden ote markkinasta on heikompi. 

Indeksit eivät tällä viikolla käyttäneet mahdollisuuttaan tuottaa käänne alaspäin, joten mitään selkeää syytä ei jäänyt tämän viikon päätteeksi uskoa, että trendi olisi vielä kääntymässä. Näin voi olla, mutta markkina ei ole tarjonnut erityisisä syitä uskoa näin. Tällä viikolla momentumin nousu teki selvää jälkeä sen laskutrendeistä RSIssä. Viikon päätteeksi syntyi uusia merkkejä momentumin laskusta, mutta ne ovat aivan yhtä epäluotettavia kuin edellisetkin, kunnes huomataan, että indeksi alkaa toimia niiden puitteissa. 

Ainoa onnistunut RSIn testi alaspäin tapahtui siis Nasdaq100n viikkonäkymässä. VIX on indeksien noususta huolimatta polkenut vain paikallaan. VIXin momentumin nousulinjat ovat edelleen selviä, joten mahdollisuus indeksien käänteelle on olemassa. Se ei kuitenkaan ole toistaiseksi ole antanut mitään selkeitä merkkejä itsestään. Tässä tilanteessa ei voi muuta kuin katsella mitä tapahtuu. Varovainen voi tietenkin olla aina kun saamme kolmivaiheisen nousun, kuten nyt olemme saaneet.  Varoituksena voi tietenkin sanoa, että mikäli indeksit tästä lähtisivät laskuun (mikä on vielä täysin hypoteettista) lasku voisi olla hyvinkin nopea ja syvä. Indeksien seuraava päätepiste olisi todennäköisesti koronapohjien alapuolella. Tämä sen vuoksi, että ne olisivat saattaneet tähän mennessä tehdä ensimmäisen vaiheen alaspäin. Säännöllä 1+1 päästäisiin edellisestä pohjasta saman verran alaspäin kuin ATHsta edelliseen pohjaan syksyllä 2022. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.