lauantai 11. helmikuuta 2023

Karhun uusi murahdus?

Tällä viikolla tapahtui mielenkiintoisia asioita RSIn eli momentumin näkökulmasta. DAXin momentum näyttäisi palanneen päivänäkymässä laskevaan trendiinsä ainakin tämän viikon osalta. Mikäli tämä jatkuu indeksien lasku on tietenkin todennäköisempää. Tämä tarkoittaisi myös sitä, että aikaisempi momentumin laskulinjan ylitys oli feikki. Pörssikurssien laskua ei kannata julistaa vielä toteutuvaksi, mutta todennäköisyys on jälleen noussut. Päivänäkymässä MACD on tuottanut myyntisignaalin kun MACD on testannut signaalilinjaansa ja kääntynyt tästä testistä alaspäin. Tämä ei merkitse heti romahsusta, mutta kertoo samasta kuin RSI: momentum on ollut laskussa ja tämäntyyppistä laskua nähdään kun indeksi on lähellä huippuaan. Sitä voidaan joskus nähdä myös väliaikaisessa sahaamisessa, joten johtopäätösten vetäminen on vielä aikaista. 

SP500 ja Nasdaq100 ei ole tuottanut selkeitä RSIn divergenssejä päivän tai 5 tunnin näkymissä ja viime päivien lasku näyttää kolmivaiheiselta, joten en ihmettelisi jos käytäisiin muutamia prosentteja ylempänä tekemässä tämän nousun uusi huippu. Tämä voisi tuottaa RSIn divergenssin näihin indekseihin. Laskun kannaalta tämä ei ole välttämätöntä, mutta tässä tilanteessa indeksien laskun on jatkuttava pian. DowJonesissa kyseinen RSIn divergenssi on jo olemassa ja kun se näkyy jo DAXissakin on näitä jo aivan riittämiin, mikäli laskuun halutaan lähteä. USAn indeksit saattavatkin siis olla niitä, jotka lisälaskullaan antaisivat vielä selvemmän merkin siitä, että indeksit ovat kääntymässä laskuun. 

 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.