lauantai 18. maaliskuuta 2023

Kohti romahdusta? osa 3

Tällä viikolla indeksit sahasivat sellaista sahausta, että jo pelkästään senkin vuoksi voisi jo olettaa, että lähellä isoa romahdusta ollaan. "Logiikka" olisi se, että sijoittajien päät halutaan saada niin pyörälle ja heidän olonsa niin hämmästyneiksi, että he lopettavat kokonaan seuraamasta kursseja. Treidaajista suurin osa puolestaan tekee helposti jonkin virheen, mikäli ei ymmärrä olla tarkkana. Tämä puolestaan saa heidätkin kyllästymään. Kun sitten markkinaa ei enää jakseta edes seurata ja heitetty pyyhe kehään, se voi rauhassa romahtaa ja monet ovat valmiita ottamaan vastaan mitä tulee, koska "sehän tietenkin lähtee nousuun, heti kun myyn". Lopulta markkina romahtaa niin paljon, että loputkin myyvät paniikissa ja vannovat pysyvänsä ikuisesti erossa sijoittamisesta. Silloin tietenkin osaavimmat sijoittajat ostavat halvalla. Miten he sitten tietävät milloin ostaa? He eivät ehkä tiedäkään päämäärää, mutta he tietävät hinnan. He yksinkertaisesti vain odottavat niin kauan, että hinta on kohdillaan ja asetettu hintatavoite on hyvin kunnianhimoinen. Se voi olla esim. jotakin 15 prosentin tulostuottoa tms (10%+riskitön korko). He lopulta myös luovat hintapohjan. 

Indeksien kova sahailu tällä viikolla tuotti RSIn divergenssejä ylöspäin, joten sahailu saattaa vielä hyvinkin jatkua, mutta tällä kertaa ylöspäin. DAXissa olisi gappi täytettävänä lähellä huippua n. 5% nykytasoa ylempänä, joten en pitäisi tämäntyyppistä nousua ihmeenä. On tietenkin mahdotonta mennä väittämään, että pystyisi etukäteen tietämään mitä tapahtuu, mutta tähänkin kannattaa varautua. Uskoisin, että huipun testaus voisi osoittautua hyväksi myyntipaikaksi. 

Nasdaq100 on hyvää vauhtia tällä viikolla noussut kohti edellistä huippua. Nopeassa nousussa RSI ei pysy välttämättä perässä kovinkaan hyvin ja edelleen näyttää siltä, että edellisen huipun yläpuolella indeksi saattaa tuottaa RSIn divergenssin alaspäin. Tästä mahdollisuudesta kerroin jo edellisissä postauksissa ja nyt tilanne on edennyt ainakin sitä kohti. Nähtäväksi jää käykö näin. Teoriassa on mahdollista, että Nasdaq100 nousee trendikanavan ylälaitaa, jolloin indeksillä olisi mahdollisuus jopa n 10% nousuun (yhdensuuntainen trendikanava korkeimpien huippujen ja alimpien pohjien mukaan). 

MACD OMXS30:n kuukausinäkymässä on suorastaan pelottavan vakuuttavassa asennossa. Se on juuri testannut signaalilinjaa alhaalta ja kääntynyt uudestaan alaspäin. Tämä on klassinen merkki pörssilaskusta. Mikäli se nyt toteutuu kuukausinäkymässä, merkitsee se kuukausien mittaista pörssilaskua. 

Pörssilaskut voivat tietenkin olla nopeita, eivätkä ne käy aina testaamassa mitään. Kannattaa siis varautua siihenkin, että indeksit vain jatkavat laskuaan. Nähdäkseni indeksien pitäisi nousta ensi viikolla jo alussa selvästi, mikäli nousuun edes lähdetään. Mikäli haluaa kannattaa jo etukäteen suunnitella millä menetelmällä pysyy kiinni hintaliikkeen suunnassa meni se sitten ylös tai alas. 

Oma useamman vuoden kokemukseni sanoo, ettei mitään spekulointeja koron nostostoista tai pankkien vakavaraisuudesta kannata kuunnella. Se voi ihan mukavaa ajanvietettä, mutta yksikään puhuja ei voi tietää miten markkina tulee reagoimaan. Hinta kuitenkin ratkaisee sijoittajan menestyksen, eikä se että oliko hän oikeassa koronnostojen aikataulusta tai jostakin muusta asiasta. Markkina voi yllättää monella tavalla, Sitä ei kannata yrittää liikaa järkeillä. Oma näkemykseni on, että sijoittajan kannattaa vain huolehtia siitä, että hän pystyy ostamaan parhaiden firmojen osakkeita niin halvalla, etteivät ne koskaan ole pahasti tappiolla. Tällöin tuottokin on oikein hyvällä tasolla ja sijoittaminen hyvin helppoa. Treidaajan ei puolestaan pidä muutenkaan keskittyä mihinkään muuhun kuin hintaan ja sen analyysiin. Tällä viikolla esim. vaihdon määrä nousi selvästi perjantaita  kohden. Mikäli vaihdon määrä ensi viikolla heti tippuu, on ainakin lyhyt käänne ylöspäin hyvin todennäköinen. Mikäli hinta gäppää alaspäin ollaan kyllä helposti tyhjän päällä. Siinä voi sitten vähän haistella, että löytyykö markkinasta ostajia. Usein tietenkin on käynyt niinkin, että ongelmat 1 ja 2 ratkaistaan ja kun luullaan, että ollaan selvillä vesillä, tuleekin katalyytti ongelma 3 (musta joutsen), joka sitten romahduttaa markkinan. Hyvin mielenkiintoisia päiviä tulossa ensi viikolla!

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.