lauantai 11. maaliskuuta 2023

Kohti romahdusta? Osa 2

Tällä viikolla indeksit tekivät sen mitä viimeksi pidin tulevana merkkinä romahduksesta. Vieläkään kyseessä ei ole varsinainen ennuste, vaan viikoittaisten tsekkausten tarkoitus on katsoa missä viikon päätteeksi mennään. Tarkoitus on katsoa näyttääkö meininki karhumaiselta, härkämäiseltä tai käänteeltä johonkin suuntaan. 

Tämän viikon jälkeen indeksit ovat tuottaneet tyypillisiä karhumaisen käänteen signaaleja. Ja kunnon pudotushan olisi sijoittajan kannalta hyvä asia, koska silloin saa aina hyvää halvalla. Ja vain niissä tilanteissa kannattaa kukkaron nyörejä raottaa. Kriisit on sijoittajalle mannaa, koska silloin myös hyvien yritysten kurssit tippuvat. Ne on oikeastaan ainoita hyviä sijoitushetkiä ja siksi usein katselen tipahduksen mahdollisuuksia. Yrityskohtaisista syistä yksittäisen firman osakekurssi voi tietenkin muutenkin laskea, mutta näihin sijoittajan harvemmin kannattaa tarttua. Tämä johtuu siitä, että firma on surkea ja kurssi laskee sen vuoksi. Näistä sijoittajan kannattaa pysyä erossa, jos ei sitten treidaamalla hae lyhyemmän ajan kurssinousua. Siihenkin voi tietenkin teknistä analyysia käyttää.

DAXissa on viime viikkoina syntynyt viikkonäkymään suhteellisen selkeä RSIn divergenssi ja trendi alaspäin. Jo aikoja sitten on syntynyt eri indekseihin pidempään laskuun viittaavia RSIn trendejä, jotka näyttävät hyvin olevan voimissaan. Uusin signaali DAXissa voisi kertoa lyhyemmästä laskutrendistä, joka ulottuisi kesään asti, kun pidemmät viittaavat laskuun vuoden loppuun asti. Mikäli nämä kaikki toteutuvat näkisimme kesällä väliaikaisen pohjan, jonka jälkeen noustaisiin syksyllä ja taas laskettaisiin kohti vuotta 2024. Tämä on toki ennuste, jonka todennäköisyys ei ole sataa prosenttia. Mitä pidemmälle ennuste menee, sitä epätodennäköisempi se on jo senkin vuoksi, että jokin keskuspankin toiminta saattaa muuttaa kuviot. Näin kävi tietenkin koronadipin jälkeen, jolloin indeksit olivat valmiit pitkäänkin karhumarkkinaan, mutta keskuspankkien ja USAn hallinnon ultralöysä rahapolitiikka toi niin paljon rahaa markkinoille, ettei osakkeilla ollut kuin yksi suunta. Nyt tietenkin rahapolitiikka on kiristynyt huomattavasti, mutta tilanne voi tietenkin muuttua. Sijoittajalle, joka ostaa vain silloin kun markkina on edullinen, tämä ei tietenkään merkitse juuri muuta kuin sen, että hän odottaa sopivaa sijoitushetkeä hieman kauemmin. Ainakin on järkevää jättää kunnon käteisvaranto hyvää dippiä varten. 

MACD kääntyi monissa indekseissä tällä viikolla signaalilinjasta alaspäin päivänäkymässä. Tämä on tietenkin käänteessä tapahtuva karhumainen signaali, mutta täysin varma signaali tämäkään ei ole. Joskus indeksi saattaa kyseisen signaalin jälkeen kiemurrella vielä viikon tai pari ennen kuin romahtaa ja joskus indeksi voi jopa kääntyä pidempäänkin nousuun. Tilanne on kuitenkin lähtökohtaisesti karhumainen ja indeksien lisäromahdus ensi viikolla olisi tyypillinen jatkumo tähän tilanteeseen. 

Mikäli karhumarkkina jatkuu, indeksit tulevat romahtamaan koronapohjien alapuolelle. Tämä on hyvin todennäköistä ja johtuu tietenkin siitä, että karhumarkkinassa haetaan lopulta uudet pohjat. Nousu koronadipin jälkeen oli niin nopeaa, että uusi pohja on hyvin todennäköisesti vasta siellä. Tämä merkitsee n. 50% laskua nykyhinnoista. Nopeimmillaan kesään ulottuva lasku johdattaisi indeksit tänne. Oma mutu-tuntumani sanoo, että laskun pitäisi ulottua vieläkin alemmas. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että koronapohjassa ostaneitakin sijoittajia on paljon. He kaikki kuvittelevat olevansa hyviä sijoittajia, mikä tietenkin pitää paikkansa. Mutta markkina yllättää lopulta lähes kaikki. Pohjalla lähes kaikki ovat menettäneet toivonsa ja suurin osa sijoittajista vannoo, etteivät sijoita enää koskaan. Tämän vuoksi koronapohjien taso ei vielä riitä. Lisäksi mikäli lähdetään siitä tekninen analyysin perusperiaatteesta, että indeksit testaavat kaikki merkittäviä tasoja jossakin vaiheessa, voidaan päätellä, että ne tulevat testaamaan myös alhaisimpia tukitasojaan, jotka ovat indeksistä riippuen 70-80 prosenttia nykyistä alempana. Nämä tukitasot ovat jääneet testaamatta, koska indeksit ovat nousseet niin nopeasti vuoden 2009 pohjasta. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.