lauantai 15. huhtikuuta 2023

Juuri niin tylsää kuin pitikin...

Indeksien kehityksen kohdalla pörssiviikko on ollut juuri niin tylsä kuin sen viime viikon tekstini pohjalta tulikin vähintään olla. Laskuun ei lähdetty, joten ainoa jäljelle jäävä karhumainen mahdollisuus oli pysähtyminen paikoilleen ja näin juuri kävi. Esimerkiksi Nasdaq100 sahasi aivan samoissa lukemissa ylös ja alas päivä toisensa jälkeen. Itseasiassa tylsyys oli niin läpitunkevaa, ettei markkinaa juuri ollut edes aihetta seurata. 

Jotain teknisesti mielenkiintoista kuitenkin tapahtui. OMXS30 ja DAX nousivat hitusen ja sen verran, että RSI nousi viikon päätteeksi testaamaan päivänäkymässä olevaa trendiä alaspäin. Olemme siis "oppikirjan" mukaisessa huipussa. Tätä vielä korostaa se, että RSI on päivänäkymässä 60 pisteen tasolla, mikä on laskutrendissä yleensä huippulukema. Mikäli ensi viikolla lähdetään alaspäin on kyse todennäköisesti markkinan merkittävästä laskusta seuraavien useiden viikkojen aikana. Sahailun mahdollisuus käy entistä pienemmäksi. Nyt pitäisi alkaa tapahtua. Markkinalla on kuitenkin aina monia vaihtoehtoja ja lyhyenkin ajan voimakas kehitys muuttaa yleensä teknistä tilannetta niin, että markkina voi jäädä pitkäksi aikaa sahaamaan paikoilleen ilman, että pidemmän ajan tekninen kuva muuttuu miksikään. 

Indekseihin on tällä viikolla syntynyt RSIn divergenssejä alaspäin. SP500n 5 tunnin näkymässä RSIn divergenssi merkitsisi kuukauden mittaista laskua nyt alkuun. Nasdaq100n päivänäkymään syntyi jo aiemmin pitkään laskuun viittaava RSIn divergenssi, joten se on samassa veneessä DAXin ja OMXS30n kanssa. Tällä hetkellä Nasdaq100 on jatkanut viikkonäkymän pitkän momentumin laskutrendin testaamista. Ainekset pörssilaskulle lähiaikoina ovat siis edelleen olemassa. Asiaa voi ajatella niinkin, että tällä viikolla nousu olisi voinut haastaa karhumarkkinaa selvästi, mutta näin ei käynyt. 

Elliottin aaltoteorian näkökulmasta SP500 ei voisi enempää ja selkeämmin näyttää kolmivaiheiselta nousulta ylöspäin. Tässä nousussa on kaksi viisivaiheista nousua ylöspäin ja niiden välissä kolmivaiheinen lasku (alas-vähän ylös-alas). Viisivaiheiset nousut koostuvat puolestaan kolmesta nousu- ja kahdesta laskuvaiheesta. Jokainen nousuvaihe on puolestaan viisiosainen ja tämän viikon päätteeksi näyttää siltä, että saatiin viideskin nousuvaihe edellisen laskun jälkeen. Vaikka en ole elliottilainen, vaikuttaa siltä, että markkina voi tästäkin näkökulmasta olla nyt hyvin lähellä viimeistä mahdollisuutta kääntyä alaspäin. Nousu alkaisi pian merkitä sitä, että momentum nousee liian korkealle ja elliottin näkökulmasta indeksit alkavat nousta liian ylös (varsinkin jos nousut voidaan lukea uusiksi nousutrendeiksi suuremman sisällä). Kuva selventää asiaa: 

https://ewminteractive.com/hollyfrontier-concluding-bearish-elliott-wave-cycle 

Yhteenvetona voi siis todeta, että markkina näyttää vahvasti siltä, että käänteen alaspäin tulisi alkaa, jotta voimme puhua pidemmästä karhumarkkinasta. Piehi mahdollisuus on tietenkin siihen, että jokin ulkopuolinen taho nostaa momentumin keinotekoisesti normaalia korkeammalle. Kyseessä olisi tietenkin keskuspankit tai jokin vastaavaa suuri markkinatoimija. Sekin on tietenkin signaali jos näin ei käy, kun tätä on viimeaikoina aika lailla nähty. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.