lauantai 22. huhtikuuta 2023

Tyypillistä jahkailua...

Indeksien tasolla on aivan tavallista, että markkina voi sahata muutaman prosentin välillä monta viikkoa. Yleensä kuitenkin kuukausi alkaa olla jo sen verran, että sitten alkaa tapahtua. Nyt Nasdaq100 on sahaillut 16 päivää n. 12900 ja 13200 pisteen välissä. DAX ei enää noussut tällä viikolla, vaan jäi viime viikon lukemista hitusen. Kyseessä voi olla huipun testi, mutta se nähdään vasta ensi viikolla. 

Indeksit ovat jatkaneet laskevien RSIn linjojen testailua. DAXista saatiin tällä viikolla konfirmaatio. Se kääntyi päivänäkymässä RSIn laskevalta linjalta alaspäin, joten tämän viikon osalta laskeva momentum on edelleen päähypoteesi. Tähän sopii se, että hinta käy testaamassa huippua tai sitten ensi viikon alussa käydään nopeasti vielä päivän sisällä uudessa huipussa, mutta lasketaan sitten alas. Toki pieni mahdollisuus on aina, että momentum saa jostakin lisäpuhtia, mutta toistaiseksi tällaisesta ei ole merkkejä. 

Nasdaq100n sahailu viime viikkoina näkyy viikkonäkymässä RSIn laskevan trendin testaamisena. Indeksin päivänäkymässä on myös RSIn divergenssi alaspäin, mutta sitä ei ole vielä käyty testaamassa. SP500n syntyi tällä viikolla viikkonäkymässä RSIn divergenssi alaspäin suhteessa viime viikkoon. 

Indeksit ovat siis edelleen tyypillisessä käänteessä alaspäin, mutta lopullinen päätös puuttuu. Tällä viikolla DAX laski selvästi torstaina ja perjantain päätteeksi nousi täyttämään torstaina avauksessa syntyneen gäpin. Tämä on tyypillinen ilmiö laskutrendissä. Huipun testaaminen voi siis olla käynnissä, mutta se edellyttää, että indeksi laskee ensi viikolla. Mikäli indeksi tekee uuden huipun heti maanantaina avauksessa, sen on tultava alaspäin saman päivän aikana. Nousuvaraa ei juuri ole. Viikon näkökulmasta nousuvara puuttuu myös NAsdaq100sta. Tämä tarkoittaa siis sitä, että teknisessä mielessä liiallinen nousu nostaa momentumin liian korkealle, jotta tilanne voitaisiin nähdä käänteenä alaspäin. 

MACDin näkökulmasta tilanne on hyvin samantapainen. DAXin kohdalla MACD on 5 tunnin näkymässä kääntynyt pieneen nousuun testaamaan signaalilinjaa. Tämä testi ei voi kovin pitkään kestää, vaan indeksin tulisi lähteä laskuun alkuviikon aikana, jotta kyse olisi normaalista pörssilaskusta, jossa MACD käy testaamassa signaalilinjaa. Nasdaq100 on tätä testiä tehnyt päivänäkymässä jo useamman päivän ja perjantain lasku voidaan nähdä merkkinä siitä, että testi on osoittanut hinnan olevan laskussa. Vähän nihkeältä tilanne on kuitenkin vaikuttanut, joten ensi viikolla tulisi saada sitä lisälaskua. 

En kuitenkaan lähde siitä, että tekniset signaalit määräisivät markkinana liikkeitä. Ne ovat vain analyysia hintakehityksestä ja markkinan liikkeitä tutkimalla voidaan huomata, millaisia teknisiä ilmiöitä esim. ennen käännettä alaspäin yleensä nähdään. 

Kullan hinta on mielenkiintoisessa tilanteessa. Se saattaa olla tuottamassa triple-toppia eli mikäli se ei pysty enää nousemaan jää tilanne huipuntestaamiseksi ja seuraava liike olisi käänne alaspäin. RSIn kuukausinäkymässä on tällä hetkellä havaittavissa SRIn divergenssi alaspäin, joten mikäli kullan hinta ei nouse ensi viikolla jää se toukokuun alkuun heti karhumaiseen tekniseen tilanteeseen. Ensi viikko voi siis olla kullan hinnalle hyvin olennainen. Ja tämä kaikki tietenkin liittyy tavalla tai toisella makroekonomisiin ilmiöihin.  
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.