lauantai 27. toukokuuta 2023

Hieman epätavallista kehitystä...

Indeksien kehitys tällä viikolla oli epäyhtenäistä, mutta kaikissa lähdettiin ensin alkuviikosta laskuun ja loppuviikosta nousuun. Nasdaq100 nousi tässä nousussa uuteen huippuun, mutta muut(SP500, DAX, OMXS30) jäivät ainakin toistaiseksi viime viikon huippujen alapuolelle. 

Keskeinen tekninen havainto on, että SP500 jäi viikon päätteeksi testaamaan laskevan trendikanavan ylälaitaa ja Nasdaq100 jäi testaamaan ATHsta vedettyä laskevaa trendilinjaa (ks. esim. viikkonäkymä). OMXS30 sulki perjantaina gäpin, jonka se tällä viikolla laskussa teki. Tämä on tietenkin mahdollisesti karhumainen set-up. DAX nousi tasolle, joka toimi useita päiviä vastustasona viime viikkoina, joten kyseessä saattaa olla pää-ja-hartiat - kuvio, mikäli nousu ei jatku. Kaikki indeksit ovat siis tavalla toisella jääneet taas tilanteeseen, josta ne saattavat hyvinkin kääntyä alaspäin. Ensi viikon alku tulee siis olemaan hyvin merkittävä jälleen kerran. 

SP500 nousi testaamaan päivänäkymässä RSIn laskevaa trendiä, joten tämä tilanne viittaa samaan. Indeksien on jälleen käännyttävät alkuviikosta laskuun, mikäli karhu haluaa pysyä lainkaan hengissä. Alkuviikon lasku DAXissa ja OMXS30ssa suoraan RSIn laskevan trendilinjan testistä viittaa siihen, ettei karhua kannata vielä unohtaa. 

Maakaasun hinta on laskenut jälleen houkuttelevan alas. Hinta kävi 10 dollarissa, mutta on jälleen laskenut 2,4 dollariin. Tämä on hyvin tyypillistä maakaasun hinnalle. Viikkonäkymässä on syntynyt RSIn divergenssi ylöspäin ja myös MACD on kääntynyt ylös. Tämä ei välttämättä vielä kuitenkaan merkitse, että pohja olisi nähty, mutta se viittaa todennäköisesti ainakin pohjan muodostumisen prosessiin. Usein näissä tilanteissa on nähty vielä yksi lasku, jonka jälkeen varsinainen nousu on alkanut. Tulevaa on tietenkin mahdoton ennustaa, mutta RSIn laskulinja viikkonäkymässä ennustaisi pohjaa kesälle heinäkuulle. Jos haluaa kasvattaa mahdollisuuksiaan, että sijoittaa vain nousevaan kurssiin, kannattaa sijoittaa vain kun esim. RSI on yli 50 pistettä. Käytännössä tietenkin varsinaisen sijoituksen tekemiseen voi käyttää monia eri strategioita, joilla vähentää tappion riskiä.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.