lauantai 20. toukokuuta 2023

Vielä testausta?

Indeksit odotetusti nousivat tällä viikolla ja jatkossa tietenkin on mielenkiintoista, mikä merkitys rikotuilla vastustasoilla on ja mikä merkitys on niillä vastustasoilla, joihin tällä viikolla päädyttiin. 

SP500 voi katsoa edelleen testaavan laskevan trendikanavan ylälinjaa, mutta nyt se on tilanteessa, jossa trendikanavaa ei voi enää piirtää tavalla, jossa se tarjoaisi vastusta nykyisen yläpuolella. Eli mikäli indeksi tästä vielä nousee, merkittävä trendikanava menettää kokonaan merkityksensä (mikäli kyseessä ei ole hämynousu). 

Nasdaq100 on hyvin lähellä vastaavaa trendikanavaa, joten nousuvaraa seuraavaan vastustasoon ei paljoakaan ole. Tällä viikolla Nasdaq100 ylitti 100 viikon liukuvan keskiarvon, mikä on tietenkin härkämäistä nii kauan kuin indeksi tämän yläpuolella pysyy. 

Mikäli ed. mainitut indeksit nousevat ulos trendikanavistaan härkämäinen kehitys jatkuu. 

DAX teki uuden ATHn tällä viikolla, mikä on tietenkin lähtökohtaisesti härkämäinen tapahtuma. Toki kyseessä voi olla vuoden 2008 tapainen huippu, jossa käytiin vain hitusen ed. huipun yläpuolella. 

DAX ja OMXS30 testaavat päivätason laskevia RSIn trendejä. Mikäli indeksit vielä nousevat, alkaa olla hyvin vaikea nähdä, että olisi enää mitään laskevaa RSIn trendiä, joka edes teoriassa voisi indeksejä laskea. Viikon päätteeksi DAXiin syntyi oletetusti uusia RSIn divergenssejä alaspäin viikko- ja kuukausinäkymään. 

Indeksien tilanne voi vaikuttaa hyvin erilaiselta. DAX on tehnyt uuden ATHn, mutta Nasdaq100 ja SP500 ovat kaukana ATHn alapuolella ja matkaa riittää. Kannattaa huomata kuitenkin, että kaikilla indekseillä on matkaa koronapohjiin n. 49 prosenttia. Prosentuaaliset laskut ovat indekseissä yleensä saman suuruisia, joten tämä tekee tilanteesta mielenkiintoisen. 

Tämän viikon osalta tilanne tullut karhujen osalta vaikeammaksi. Indeksien tulisi lähteä nopeasti laskuun, mikäli karhut haluavat säilyttää mitään toivon kipinää. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.