perjantai 16. elokuuta 2024

Käänteen paikka?

Kovan nousun (yllätys, yllätys) jälkeen Pretzels (blogi luettelossa) on jälleen härkämäinen. Markkinan käänteet voivat näkyä siinäkin, että se tuottaa vääriä signaaleja teknisen analyysin pohjalta. Yleensä tämä tapahtuu niillä teknisillä tavoilla, jotka ovat parhaiten tunnettuja, kuten 200 päivän liukuva keskiarvo. Edellinen pohja oli hieman sen alapuolella, mutta näitähän voi käyttää monella ei tavalla. 

Oli miten oli, indeksit ovat jälleen nousseet klassiseen kohtaan, josta usein käännytään merkittävissä laskuissa alas. Tästä alaspäin siis yleensä on lähdetty, mikä ei tietenkään tarkoita, että näin käy nyt, mutta kannattaa olla tarkkana. SP500 on noussut vastustasolle, joka kulkee nousevasti syksyn 2023 pohjan ja tämän vuoden kevään pohjan kautta. Nasdaq100 on noussut kolme viikkoa sitten syntyneen merkittävän huipun tasolle. Näistä usein lähdetään alaspäin jos lähdetään. DAX on noussut vastustasolle, joka kulkee nousevasti kevään ja kesän pohjien kautta ja OMXS simppelisti testaa huipun kynttilöiden pohjia. Tämä on äärimmäisen perinteistä ja olisi jopa ihme, mikäli indeksit eivät lähtisi alaspäin, mutta toki nousukin voi jatkua. Kyse on vain siitä, miten varautua kun kaupankäynti jälleen alkaa maanantaina. Päivänäkymässä RSI on vielä indekseissä sen verran matalalla, että sen kääntymistä alle 50 tasolle voi helposti seurata. 

Spekulointi on aina hauskaa (joskin vaarallista), joten lähdin tekemään fibonacci-mittauksia mahdollisista laskun targeteista. Kesäkuussa jo DAXin futuurit olivat laskeneet sen verran, että ne voisivat tippua teoriassa syksyn 2022 pohjien tasolle. Sen jälkeen on tultu alaspäin, mutta tämä ei tietenkään takaa mitään. Kaikki tarkastelemani indeksit ovat nyt tippuneet sen verran, että 232% fibonnacci-taso on koronapohjien alapuolella(nykyinen lasku 32%) ja esimerkiksi SP500ssa juuri hitusen sen alapuolella. Ja hitusen verran siellä usein juuri käydään ennen kuin lähdetään nousuun. Nasdaq100ssa tilanne on erittäin kutkuttava, koska mikäli nykyinen lasku olisi 50% koko laskusta, olisi 232% taso juuri vuoden 2000 huipun tasolla. Tällaiset huiputhan ovat yleensä teknisessä analyysissa tukitasoja. 

Nykyinen nousu DAXissa on saavuttanut 200% tason koronapohjasta laskettuna, joten suurempi käänne ei olisi ennenkuulumaton. 100% kohdalla DAXilla oli selvä hengähdystauko ja mittaus tehtiin ensimmäisestä noususta koronapohjan jälkeen, joka olisi 32% (2 ensimmäistä vkoa). DAXin kohdalla fibonacci mittaus alaspäin on mielenkiintoinen, koska 200% taso on hieman koronapohjan yläpuolella. Tämä mahdollistaisi teoriassa kovan laskun pohjien lähelle, pienen korjauksen ja pitkän hivuttautumisen koronapohjien alle. Tämä on kaikki kuitenkin hyvin epävarmaa. Mittaus on helppo tehdä jälkikäteen, mutta edeltävästi se voi olla paljon hankalampaa yksinkertaisesti siitä syystä, koska emme tiedä varmasti "ensimmäistä laskua". Siksi kyse on lähinnä viihteestä ja pian indeksit voivat tehdä uusia huippuja. Tämän viikon päätteeksi mikään ei viittaa siihen, että indeksit olisivat lähdössä laskuun. Ralli ylöspin on ollut kovaa ja vasta ensi viikko voi tuoda käänteen. Laskevat RSIn trendit ovat tässä nousussa paukkuneet rikki, joten mitään erityistä syytä ei ole uskoa käänteen tulevan. Indeksit vain jäivät tällä viikolla asentoon, josta käänteet usein tapahtuvat, mutta yhtä hyvin nousu voi jatkua nopeasti. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.