sunnuntai 11. elokuuta 2024

200 MA pitänyt (ainakin vielä)

Pääindeksit ovat kääntyneet ylöspäin 200 päivän liukuvasta keskiarvosta, joten viikon päätteeksi ollaan tällä kriteerillä täysin normaalissa härkämarkkinassa. RSI tosin on päivänäkymässä alle 50 tasolla, joten keskipitkän aikavälin näkökulmasta nousu ei ole vielä aivan terveellä pohjalla. Nasdaq100ssa voi nähdä jopa RSIn nousevia divergenssejä esim. tunnin ja viiden tunnin näkymässä, joten nousu voi jatkua jonkin aikaa. On mahdollista, että Nasdaq100 käy testaamassa päivänäkymän laskevaa RSIn linjaa, mikä mahdollistaisi vielä selkeän nousun jatkumisen. DAXissa tilanne on samantyyppinen, mutta RSIn linja divergenssistä alaspäin on viiden tunnin näkymässä. Tällainen härkämäinen skenaario on siis mahdollinen vaikka indeksien momentum olisikin pidemmällä aikavälillä laskusuuntainen. Toki indeksit eivät ole pakotettuja näiden trendien testaamiseen, vaikkakin se on hyvin todennäköistä. Tämä on hyvä paikka pitää silmällä 200 päivän liukuvaa keskiarvoa. Mikäli indeksit uudestaan tippuvat sen alle ja testaavat sitä alhaalta päin ja kääntyvät laskuun ollaan helposti pörssilaskussa. 

Laskun saama julkisuus sen ajallisesta lyhyydestä huolimatta pistää pohtimaan sen funktioita. Oliko tarkoitus vain pelästyttää piensijoittajia, jotta he seuraavan laskun kohdalla yltyisivät panikoimaan? Joku voisi ajatella, että pelottelun tarkoitus oli saada jotkut myymään ja näin varmasti kävi. Lasku oli kuitenkin niin nopea, ettei siinä monikaan piensijoittaja vielä edes ehtinyt tajuta mitä oli tapahtunut. Tämän vuoksi edellisen laskun medianäkyvyys nostaa hieman ainakin omia odotuksia siitä, että syksyn aikana voitaisiin nähdä enemmänkin volatiliteettia. 

VIX nousi yllättävän korkealle viime viikolla - noin 60 pisteeseen. VIX kulkee usein myös trendeissä ja merkittävä nousu voi tarkoittaa sitä, että tehdään myös uusia huippuja. Pörssipohja saatetaan saada vasta kun VIX jää alemmalle tasolle, mutta indeksit vielä tekevät uusia pohjia. Mikäli tämä on tulossa seuraavien kuukausien aikana on varauduttava pitkään karhumarkkinaan. VIXiä kannattaa myös tarkkailla. Esim viikkonäkymän RSIn taso on ihan hyvä tsekata (yli vain alle 50). VIX nousi nyt sen verran korkealle, että pitäisin pelkokertoimen nousutrendiä mahdollisena. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.