lauantai 3. elokuuta 2024

Lisää laskua - jatkuuko?

Tällä viikolla indeksit laskivat lisää. DAX ja Nasdaq100 on tippunut viikkotasolla kuukauden ja SP500 kolme viikkoa. Tämä on usein jo sen verran, että jonkinlaista korjausta yleensä saadaan. Indekseihin on syntynyt myös RSIn divergenssejä ylöspäin, joten jonkinlainen käänne on periaatteessa mahdollinen. Kokonaan toinen asia on käykö näin. 

Ylöspäin viittaavia MACDin testejä ei ole ainakaan vielä näkyvissä, joten ensi viikon alussa voidaan puhua korkeintaan pohjan rakentelusta. Takana on kaksi gäppiä alaspäin. Jos lähtee siitä, että niitä on yhdessä laskurupeamassa korkeintaan kolme, pienen laskun jälkeen voitaisiin nähdä korjausta ylöspäin.

RSIn laskevat trendit ovat edelleen testaamatta, joten nousu ja ehkäpä huipun testi voisi olla ihan paikallaan. Nasdaq100ssa on RSIn laskeva divergenssi viikon näkymässä ja näistä on usein lähdetty alaspäin. DAXiin on syntynyt jo muutamiakin RSIn divergenssejä tuntinäkymään, joten näiden testejä voi olla hyvä seurailla, mikäli indeksit lähtevät nousuun. Mikäli lasku jatkuu se jatkuu näiden mukaan aluksi vielä kaksi viikkoa. OMXS näyttää tippuneen ulos nousevat trendikanavasta, jonka ylälinja vedettäisiin nykyisen nousun huippujen kautta. Tämä olisi karhumainen merkki, mutta toki vaivalloista sahaamista nimellisesti ylöspäin voidaan saada vaikka viikkotolkulla. Mielenkiintoista on sekin, että suurempi lasku saatiin monen viikon sahaamisen jälkeen heti kun kuukausi vaihtui elokuuksi. 

Yleisesti ottaen tunnelma on muuttunut aika karhumaiseksi. Pretzel charts ja AskSlim puhuvat jopa karhumarkkinan alkamisesta. Kyse olisi vain siitä kuinka suuri käänteinen reaktio (nousu) ennen suurempaa pudotusta tapahtuu. 

Indekseillä on lukuisia mahdollisia skenaarioita teknisessä mielessä. Laskumarkkinassa nousevaan korjaukseen lähdetään usein uusista pohjista. DAX on tällä hetkellä hienoisesti alittanut huhtikuun pohjan, joten tämä kriteeri täyttyisi. SP500n kohdalla tilanne on epäselvempi. Selkeä pohja olisi vähän alempana. Nasdaq100ssa pieni droppi toisi indeksin uusiin pohjiin. Mahdollista on sekin, että esim. SP500 tekee vielä uuden huipun, mutta Nasdaq100 ja DAX eivät. Tässä tilanteessa nousuun voitaisiin lähteä heti. 

Mielenkiintoinen tilanne. RSIn noususignaaleja lyhyttä nousua varten on nähtävissä. Jos nämä eivät pidä ensi viikolla, lasku jatkuu. Jos ne pitävät edes vaivalloisesti saamme korjauksen ylöspäin. Tässä tapauksessa koko ensi viikko voi mennä paikoillaan sahailussa. 

 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.