lauantai 19. lokakuuta 2024

Sahailua...

Pienestä nousuvireestä huolimatta tekninen kuva ei ole selkeytynyt suuntaan tai toiseen tällä viikolla. OMXS30ssa MACD on edelleen tekemässä karhumaista testiä viikkonäkymässä. Tämä tilanne on kestänyt nyt jo muutaman viikon, eikä ratkaisua ole vielä saatu ylös tai alas. Tunnin näkymässä on keskipitkän aikavälin laskuun viittaava signaali/trendi ja tällä viikolla RSI näyttäisi testanneen tätä. RSIn puolesta momentum olisi laskusuuntaan lähiaikoina. Hinta on 10 viikon ja päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella, mikä on päinvastainen merkki. 

Nasdaq100 on tuottanut tällä viikolla RSIn divergenssin ja trendin alaspäin 5 tunnin ja tunnin näkymissä. MACD on tuottanut perjantaina karhumaisen testin päivänäkymässä, joten lasku maanantaina voisi tarkoittaa laskua/sahailua. Hinta on edelleen testannut huippuja, joten tilanne on samantyyppinen kuin OMXS30ssa: teknisesti lasku on mahdollinen, mutta indeksin tulisi myös laskuun lähteä. Mikäli Nasdaq100 esim. gäppää alaspäin voi suunta olla selvemmin alas. MACD on vielä positiivinen päivänäkymässä, mutta kovin korkealla ei enää olla. 

DAX on testannut tällä viikolla 5 tunnin näkymässä RSIn trendiä alaspäin. Mikäli tämä trendi jatkuu hinnan pitäisi lähteä ensi viikolla taas alaspäin. Nousuvaraa ei juuri ole mikäli momentumin trendi on alaspäin 5 tunnin näkymässä. Tällä viikolla hinta on testannut huippua, joten lasku voisi merkitä vastustason muodostumista. Aikaisemmin MACD on tehnyt testiä viikkonäkymässä, mutta tämä ei nyt ole laskua merkinnyt. 

VIX on tippumassa kohti 200 päivän liukuvaa keskiarvoa, joka on toiminut tukitasona lähiaikoina. RSIn trendi alkaa olla päätöksessä 5 tunnin näkymässä, joten paikka VIXin nousulle voisille olla otollinen. 20 pisteen taso ei ole toiminut tukitasona. Tällä hetkellä VIX on syyskuun lopun käänteestä lähtevällä trendilinjalla, joten tätäkin "mahdollista tukitasoa" kannattaa seurata. 

Yhteenvetona voi todeta, että indeksit ovat reagoineet RSIn laskeviin trendeihin niin, että periaatteessa selvä lasku voisi olla näköpiirissä. Samalla kuitenkin indeksien jahkailu vaikuttaa pidempään jatkuessa härkämäiseltä, joten ilman laskua ei voi puhua momentuminkaan laskusta, vaikka RSI näin näyttäisikin. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.