lauantai 5. lokakuuta 2024

Vieläkö laskee?

DAXissa saatiin selvä laskuviikko ja vielä perjantainakin jäätiin myös futuurien puolella 10 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle, joten ainakin lähtökohdat ovat seuraavaan viikkoon suotuista laskun jatkumiselle. RSI ei ole vielä laskenut alle 50 tason päivänäkymässä, mutta tilannetta kannattaa seurata. DAx saattaa myös olla testaamassa viimeisimmän nousun tukitasoa, joka saattaa nyt olla muodostunut vastustasoksi. DAXin futuureihin syntyi perjantain illan päätteeksi RSIn divergenssi alaspäin tuntinäkymään. Mikäli saamme laskua heti viikon alkuun, tämä voi olla markkinaa määrittävä signaali. 

Nasdaq100 laski lähes koko viikon mutta ampaisi perjantaina lähelle viikon huippuja. Se jäi testaamaan RSIn laskevaa linjaa tuntinäkymässä ( ja SP500 puolen tunnin näkymässä). Tilanne on hyvin samantyyppinen kuin DAXissakin: heti alkuviikosta indeksien pitäisi laskea tai muuten alkaa nopeasti syntyä merkkejä momentumin härkämäisestä kasvusta. Mikäli indeksit lähtevät laskuun ovat todennäköisyydet jo korkeahkot muutaman viikon pudotukselle ainakin alkuun. Tässä on ihan hyvä huomata, että momentum on laskenut jo jonkin aikaa trendinomaisesti. Tällä viikolla pienoinen härkämäinen signaali saatiin kun Nasdaq100 nousi perjantain päätteeksi sen verran että RSI nousi viikkonäkymän laskevan trendin yli. Tämä voi olla hetkellinen "virhe", mutta edellyttää laskun jatkumista ensi viikolla.  

VIX on noussut jo kaksi kertaa 200 päivän liukuvalta keskiarvolta, mikä on tietenkin karhumainen merkki osakkaille. Ensimmäisen vuosipuoliskon huiput ovat näillä kohdin (n. 20 pistettä), joten karhumaisessa skenaariossa VIX olisi tässä löytämässä tukitasoa ja sitten ampaistaisiin uudestaan ylös. Mikäli VIX siis jatkaa laskuaan ensi viikolla, pörssinousu todennäköisemmin jatkuu ja päinvastoin. Kannattaa tietenkin huomata se, että viimeksi (2 kk sitten) VIX nousi yli 60 pisteen tasolle. Mikäli olemme trendissä ylös, VIX tulee nousemaan "järjettömän" korkealle, mikä merkitsee tietenkin pörssiromahdusta. Ostopaikka olisi siis vähän lähempänä.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.