lauantai 23. tammikuuta 2021

Laskeva momentum jatkuu...

Viimeisen kahden viikon aikana indeksit ovat nousseet USAssa, mutta Euroopan suuret indeksit ovat olleet laskussa. DAXin futuureissa kyseinen tilanne näkyy RSI-linjan testinä viikkonäkymässä, joten jos sama meno jatkuu, on indeksi selvästi pitkässä momentumin laskutrendissä ja se tulee myös näkymään kurssissa laskusuuntana. Lyhyellä tähtäimellä indeksi on jälleen testannut RSI-linjaa tuntinäkymässä ja lähtenyt sen jälkeen alas. Tämä trendi toteutuessaan laskisi indeksiä muutaman kuukauden. 

SP500 on puolestaan tällä viikolla tuottanut uuden RSI-laskusignaalin päivänäkymään ja perjantain gap-down - päivä saattoi hyvinkin merkitä momentumin laskutrendin testiä. Mikäli tämä trendi pitää kutinsa jatkossa, tulee indeksi laskemaan muutaman kuukauden. Nasdaq100 (myös SP500 ja DOW30) tuotti tällä viikolla RSI-divergenssin alaspäin viikkonäkymässä. Tilanne oli aivan samanlainen vuoden 2020 helmikuun lopussa juuri ennen pörssiromahdusta. Erona nyt on kuitenkin se, että RSI on tällä kertaa selvästi matalammalla, joten indeksin palautuminen ei enää ole yhtä todennäköistä kuin noin vuosi sitten. Nasdaqissa RSI on laskutrendissä myös keskipitkällä ja lyhyellä aikahorisontilla. 

Eri indekseissä on itseasiassa niin paljon erilaisia RSI-signaaleja alaspäin, ettei voi välttyä tunnelmalta, että indeksit voivat hyvinkin päätyä laskutrendiin kaikilla mahdollisilla aikahorisonteilla lyhyestä pitkään. Kuukauden viimeinen viikko on käsillä, joten mikäli DAX esimerkiksi haluaa antaa selkeän RSI-signaalin alaspäin kk-näkymässä sen on laskettava ensi viikolla. Ruotsin OMXS30 puolestaan jäi hieman liian korkealle tällä viikolla antaakseen selkeän signaalin laskutrendistä viikkonäkymässä. Katsotaan miten käy. Markkina on nykyään RSIn näkökulmasta hieman muuttunut ja vaikuttaa siltä, että momentum nousee nimenomaan hintahuipussa yllättävän korkealle. Tämä näkyy RSI linjan rikkoutumisena, mutta lopulta indeksi palautuu kuitenkin sen tasolle. 

RSI antaa selkeän varoituksen pitkästä muutaman vuoden laskutrendistä. Nämä ovat usein alkaneet pienillä laskuilla ja lopulta päättyneet suurempaan romahdukseen. Nasdaqissa kuplan puhkeaminen on ollut esim. teknokuplassa rajua ja se on jatkunut myös sellaisena huipun testin jälkeen. Pieneen 10-20% tipahdukseenkin kannattaa siis suhtauta kuin se voisi olla suuremman laskun alku. Tässä blogissa en kuitenkaan käsittele asiaa muuta kuin teknisestä näkökulmasta, koska se on mielestäni objektiivisin tapa seurata markkinaa. Tulevia nousuja ja laskuja voi aina perustella kaikella sellaisella mitä mielikuvitus sallii. Itse en tee ennusteita tässä blogissa, vaan seuraan vain miten RSIn trendi kehittyy.

Mahdollinen karhumarkkina voi kuitenkin olla RSIn näkökulmasta pitkä ja muun teknisen analyysin näkökulmasta myös syvä. Yksi piirre hintaliikkeissä on, että hinta jossakin vaiheessa täyttää ns. gapit eli hintakaavioon syntyneet raot. Näitä löytyy esimerkiksi maaliskuun 2020 pohjien läheltä kun hinnat pohjalta ampaisivat nousuun. Jossakin vaiheessa olemme siis takaisin niissä lukemissa. Kysymys vain kuuluu uskooko sijoittaja, että siihen menee niin pitkä aika, että kannattaa olla markkinalla vielä mukana välittämättä tästä mitään.  Toinen piirre on, että hinta testaa edellisten huippujen tai pohjien kautta piirrettyjä trendilinjoja. Laskutrendit näyttävät usein löytävän pohjansa laskevalta trendilinjalta joka on vedetty edellisten merkittävien huippujen kautta. Tällä hetkellä tällainen linja kulkee DAXissa 5800 pisteen tasolla ja laskee jatkuvasti (piirretty  vuosien 2007 ja 2011 huippujen kautta). Tämä merkitsisi lähes 60% tipahdusta nykylukemista. Kannattaa kuitenkin aina muistaa sekin, että vasta lopulta aika näyttää mikä trendlinja oli "oikein" piirretty. Analyysiin kannattaakin suhtautua aina pragmaattisesti. Se on työkalu, ei totuuden torvi. 


Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.