lauantai 6. helmikuuta 2021

Laskeva momentum jatkuu jälleen...

Viikon päätteeksi USAn indeksit tekivät jälleen uusia huippuja, mutta taustalla oleva momentumin hidas lasku tekee tilanteesta jatkuvasti riskialttiimman niiden kannalta, jotka odottavat nousun jatkuvan. Se voi vielä jatkua, mutta tilannetta kannattaa seurata tarkasti. 

DAX laski tammikuun lopulle sen verran, että jo aikaisemmissa postauksissani käsittelemäni RSI kk-näkymässä laski laskevan trendilinjansa alapuolelle. Tämä on yksi merkki siitä, että indeksin momentum on pitkällä aikavälillä laskussa. Nyt helmikuussa on kuun loppua kohden käytävä samoin, sillä tämän viikon nousu on jälleen nostanut RSIn linjan yläpuolelle. Kannattaa siis katsoa lähteekö indeksi laskuun kohti kuun loppua. Olemme tästä näkökulmasta samanlaisessa tilanteessa kuin vuosi sitten ennen romahdusta. 

Tämän viikon nousu indekseissä on tuottanut niihin (kaikkiin merkittävimpiin) uuden RSI-divergenssin alaspäin viikkonäkymään. Mikäli tämä määritttää laskua, tulevat indeksit laskemaan kesään asti. 

Indeksit nousivat tällä viikolla testaamaan keskipitkän aikavälin laskulinjoja RSIssä. DAX ja SP500 nousivat testaamaan 5 tunnin näkymissä olevaa RSIn laskulinjaa, joka on johdattanut momentumin laskua jo viikkojen ajan. Nyt momentum alkaa olla jo 60 tasolla ja pörssilaskun mahdollisuus kasvaa sitä mukaa. Tämäkin laskulinja merkisisi laskua kohti kevättä, mikäli se lopulta sitä alaspäin johdattaa. Ensi viikko on hyvin olennainen: indekseillä ei juuri ole enää nousuvaraa, mikäli tämä laskulinja on voimissaan. 

Tekninen aalyysi on sen todentamista mitä on tapahtunut juuri nyt. Lopuksi kuitenkin pientä spekulaatiota siitä, mitä tapahtuisi jos markkina lähtisi RSIn ennakoimaan laskuun. Indeksit tarvitsevat laskussa uuden pohjan, joten niiden tulisi laskea vähän alle 20 prosenttia juuri syksyn pohjien alapuolelle. Silloin ne tippuisivat myös 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle selvästi. Mikäli kaikki tapahtuisi "oppikirjan" mukaan ne nousisivat täältä testaamaan 200 päivän liukuvaa keskiarvoa alhaaltapäin. Tämä tuottaisi ns. pää-ja-hartia - kuvion indekseihin ja olisi merkki mahdollisesta uudesta laskusta uusiin pohjiin. Tämä spekulaatio on siinä mielessä mielenkiintoinen, ettei se vielä merkitsisi perinteistä karhumarkkinaa, sillä sen kriteerinä olisi yli 20 prosentin lasku. Tämä sopisi siihen hyvin, sillä karhumarkkina ei suinkaan paljasta itseään välttämättä heti aluksi. Se kertoo itsestään vasta sitten kun on jo liian myöhäistä. 200 päivän liukuvaa keskiarvoa kannattaa pitää siis taas silmällä eri tilanteissa. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.