lauantai 9. tammikuuta 2021

"Mikä nousee nopeasti ylös...

Parabolinen pystysuora nousu on tyypillistä pörssikuplille. Näihin pätee hyvin toteamus; "Mikä nousee nopeasti ylös, tippuu myös nopeasti alas". 

Toinen pörssihuipun tai -pohjankin ilmiö on, että huipun tai pohjan kohdalla vain hyvin harva uskoo sen mahdollisuuteen. Eli jos haluaa itselleen "tykkäyksiä oikeassa olemisesta" saa todella pettyä. 

Kaikesta pörssinousuhuumasta huolimatta tekninen analyysi ei osoita mitään merkkejä siitä, että olisimme turvallisilla vesillä perussijoittajan näkökulmasta. Ennemminkin päinvastoin. Aikaisemmin en ole vielä puhunut siitä, että olisimme lähellä merkittävää huippua, josta tullaan jopa 80% alaspäin seuraavien muutaman vuoden aikana, mutta nyt tekisi näin mieli sanoa. Pienen varauksen kuitenkin jätän ja sitä tämä postaus tarkemmin käsittelee. Käsittelen tässä osakkeiden lisäksi myös öljyä ja kultaa. 

Vuoden vaihde on ollut jatkuvaa uutisointia siitä, että pörssikurssit ovat maailmalla nousseet. Uskon, että tästä huolimatta tai juuri tämän vuoksi moni on hyvin tyytymätön. Syynä tietenkin on se, ettei nousu todennäköisesti monen salkussa paljoakaan näy (esimerkiksi kuukausisäästäjällä). Tämä taas johtuu siitä, että varsinainen nousu on tapahtunut vain hyvin harvoissa indekseissä ja osakkeissa. Viime viikkoina jopa merkittävät USAlaiset teknot ovat jääneet polkemaan paikalleen ja nousussa on ollut enää Tesla. DAX on noussut muutaman prosentin vuoden takaisesta huipusta, joten nousuhuuma ei vuosituottona tavallisen sijoittajan sälkussa näy mitenkään. Pahimmassa tapauksessa hän on edelleen tappiolla vuosittaisten kulujen vuoksi. Toki jos aina ostaa pohjalla näyttää salkku hyvältä huipulla. Jos sijoittaja on näin taitava, en usko että hänen tarvitsee tätä postausta lukea vaan hän on jo alkanut keventää sijoituksiaan. 

Kuukauden ja viikon näkymissä indeksit (DAX30, OMXS30, DOW30, NASDAQ100...) ovat testaamassa pitkän ajan RSIn laskutrendejään. Olemme siis hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin viime vuoden tammi- ja helmikuussa juuri ennen romahdusta. Mikäli indeksit lähtevät laskuun nyt tammikuussa sen loppua kohden, RSI kertoo laskevan momentumin olevan edelleen markkinaa määrävä tekijä. Sama pätee esimerkiksi OMXS30ssa jo ensi viikon suhteen. Se ei voi enää ensi viikon loppua kohden viikkotasolla juurikaan nousta. Täysin tarkkaa ajankohtaa pörssihuipulle ei voi tällä tavalla määrittää, koska RSI-analyysi varsinkin viikon ja kuukauden näkymissä sallii aina jopa muutaman kuukaudenkin epätarkkuuden. Tämä johtuu siitä, että RSIn arvo lasketaan vasta päätöslukemasta ja kuukaudenkin sisällä ehtii tapahtua. Tällä hetkellä esim. Nasdaq on myös tuottanut uuden RSI-divergenssin alaspäin, joka on hyvin samanlainen kuin vuosi sitten pörssihuipussa. Tosin RSIn lukema on alempana, joten mahdollinen lasku on edellistä voimakkaampi ja merkittävämpi. RSI ei kuitenkaan pysty ennustamaan tulevaisuutta satavarmasti, mutta kertoo tilanteesta ja siitä mitä voi tapahtua. Pörssipohja tai huippu ei siis RSIn näkökulmasta ole aina mahdollinen. Nyt se sitä on. 

Keskipitkällä ja lyhyellä aikavälillä indeksit ovat myös testaamassa RSIn huippuja, mutta RSI on edelleen sallinut indeksien nousta. Liikkumavaraa on siis täälläkin vielä vähintään muutamiksi päiviksi jos ei jopa muutamaksi viikoksi. RSI-analyysissa onkin hyvä muistaa, että normaalissa hitaassa ja maltillisessa nousussa RSI nousee korkealle, mutta nopea nousu ei nosta RSItä samalla tavalla. Eli momentumin näkökulmasta nopea nousu voi jäädä heikoksi, varsinkin sitten jos indeksi ei jää ylös "sahaamaan" nousujohteisesti tasolle, johon se on kavunnut. 

Kullan hintaan on syntynyt nousun myötä pitkän aikavälin RSI-signaali alaspäin. Lähtökohtaisesti kullan hinta on laskussa ainakin ensi syksyyn asti. Tämäkään ei tietenkään ole satavarmaa, mutta todennäköisyys on RSIn näkökulmasta laskun puolella. Sijoittaja voi tässä tietenkin varautua jo tulevaan nousuun laskun jälkeen. Mikäli näin käy, hän voi hyödyntää tilannetta. 

Öljyn hinta on noussut kolmivaiheisessa nousussa vastustasolle (kolmivaiheiset nousut ja laskut usein pidemmän trendin vastaisia), joka kulkee viime vuosien pohjien kautta. Kyseessä on näiden pohjien kautta kulkeva loivasti nouseva trendilinja, johon öljyn hinta on törmännyt. Toki tämä trendilinja voidaan piirtää hieman eri pisteistä, joten siinäkin on tulkinnan varaa, mutta öljyn hinta on siis kohtaamassa painetta kääntyä laskuun "näillämain". Sama ilmiö on havaittavissa joissakin indekseissä (esim. DAX30, DOW30). Ne ovat nousseet testaamaan viime vuosien pohjien kautta piirrettävää lievästi nousevaa trendlinjaa. Tällainen tilanne on yleensä esim. öljyn hinnan kohdalla toiminut käänteen paikkana. 

VIXiä ei kannata unohtaa. Se on edelleen pysynyt yli 20 tason kaikesta pörssinoususta huolimatta. 

Mitä tästä kaikesta sitten pitäisi ajatella? Pitkäaikaisen sijoittamisen näkökulmasta lähden siitä, että kyseessä on suurella todennäköisyydellä ehkä surkein ostopaikka moneen vuoteen (varsinkin jos lähdetään laskuun kuun loppua kohden). Tämä voidaan tietenkin todeta monella muullakin mittarilla. Esimerkiksi indeksin prosentuaalinen osinkotuotto on tällä hetkellä historiallisen matala. Tässä tilanteessa en siis tekisi lisäostoja ja harkitsisin myös vakavasti salkun keventämistä. Varsinkin sitten jos nähdään nopeaa laskua ja huipun testaamista tämän jälkeen erityisesti Nasdaqissa. Treidaajan on hyvä tietenkin toimia trendin suuntaan lyhyelläkin aikavälillä, joten varsinaista laskun alkua kannattaa vielä odottaa. Tässä voi hyvin treidata esimerkiksi päivätason gappien suuntaan ja pitää tiukat stoplossit gappien reunoilla.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.