lauantai 25. joulukuuta 2021

Vuodet 2021-2022 RSIn näkökulmasta

Hyytyvä momentum alkoi näkyä markkinoilla jo viimeistään loppukesästä 2021, vaikkakin erityisesti USAn indeksit ovat tehneet uusia huippuja pitkälle syksyyn. Viimeiset kaksi kuukautta ovat kuitenkin sielläkin olleet pörssikurssien sahaamisen aikaa. Vuosi sitten tekemäni analyysi vuoteen 2021 lähti siitä, että RSIn signaalit toteutuvat, mitä ne eivät tällä kertaa tehneet. Momentumin hyytyminen näkyi enemmän yksittäisissä osakkeissa ja kehittyvillä markkinoilla. RSIn näkökulmasta kyse on aina todennäköisyyspelistä ja myös valinnoista. Esimerkiksi Nasdaqin viikkonäkymässä vuoden 2020 alussa syntynyt RSIn laskulinja tippui 70 pisteen tasolle vasta kesäkuussa 2021, joten tämän analyysin mukaan hintahuippua pystyi hyvin odottamaan tämän vuoden puoliväliin asti. Tähän olisi voinut hyvinkin kiinnittää enemmän huomiota ja näin kannattaa tehdä nyt vuoden vaihteessa. Nyt vuoden lopulla RSI on käynyt laskulinjan yläpuolella, mikä on merkinnyt osakekurssien murtautumista laskulinjan läpi Nasdaqissa. Näin ei ole kuitenkaan kaikkialla käynyt vaan monet muut indeksit ja rahastot ovat vuoden loppupuolella sahanneet paikallaan tai jopa kääntyneet laskuun (esim. ARKK).

Lokakuun alusta lähtien selvään hintalaskuun on lähtenyt raaka-aineista esim. maakaasu, öljy ja kulta ja indekseistä esimerkiksi OMXH ja Intian Sensex30. Brasilian Bovespa lähti laskuun jo kesällä 2021. Selkeästi momentumin lasku on näkynyt ARKK-innovaatio ETFssä, joka teki huiput jo helmikuussa 2021 ja on sen jälkeen tippunut 43 prosenttia. Monet ovat viime aikoina nähneet jo oston paikkoja markkinoilla monien osakkeiden romahdettua, mutta RSIn näkökulmasta momentumin laskun trendi ei ole vielä päättynyt. Monissa indekseissä, osakkeissa ja ARKKissakin on RSIssä nähtävissä momentumin laskun mahdollinen jatkuminen ensi syksyyn asti. Pörssikurssien romahduksesta kannattaa kuitenkin puhua vain mikäli RSI tippuu alle 50 pisteen esimerkiksi indeksin viikkonäkymässä. Vaikka tämä vuosi oli indeksitasolla hyvä vuosi sijoittajalle, momentumin lasku on jo näkynyt markkinoiden sisällä ja esimerkiksi raaka-aineissa. En siis lainkaan ihmettelisi markkinoiden lopullista romahdusta vuonna 2022, mutta tilannetta pitää tarkkailla viikoittain tarkistamalla RSIn lukema viikkonäkymästä. Pelkän momentumin laskun varaan asiaa ei kannata jättää, kuten olemme tämän vuoden aikana huomanneet. 

TA:n muistilista siis vuodelle 2022 näyttäisi tältä:

1. Pysyykö RSI viikkotason laskevan trendin alapuolella Nasdaq100ssa?

2. Tippuuko RSI alle 50 pisteen tason indekseissä? 

- nämä vaaditaan pörssiromahdukseen.

Spekulaationa voisi olettaa, että mikäli momentumin lasku jatkuu vuonna 2022, lasku saattaa olla prosentuaalisesti suuri, sillä olemme jo nyt nähneet suuria hintaliikkeitä eri puolilla markkinaa. ARKK on laskenut jo yli 40 prosenttia ja jos se vielä laskee lisää momentumin hyytyessä, voimme lähteä olettamaan myös indekseille jopa yli 50 prosentin laskua. Olen seurannut markkinoiden liikkeitä yli 20 vuoden ajan ja huomannut, että markkinapohja edellyttää sitä, että myös vetovoimaisimmat osakkeet romahtavat esimerkiksi 200 viikon liukuvalle keskiarvolle. Markkinoiden syksyistä laskua ei siis pidä vielä pitää suurella todennäköisyydellä varsinaisena ostopaikkana, vaan ennemminkin kyse voi olla siitä, että sijoittajat ovat luopuneet huonoimmista sijoituksistaan ensin. Aika kuitenkin vasta näyttää mitä tapahtuu ja siksi kannattaa pitää mielessä muistilista ylhäällä. (Jos haluat sijoittaa johonkin pohjalla kannattaa ehkä katso löytyykö RSIn noususignaaleja eli ns. "bullish divergence" esimerkiksi viikkonäkymässä.)

Keskipitkällä aikavälillä indeksit ovat tällä viikolla nousseet testaamaan RSIn laskutrendiä. Joulun jälkeen indeksien nousun tulisi hyvin nopeasti päättyä ja kääntyä laskutrendiksi, mikäli keskipitkän aikavälin momentumin lasku pitää paikkansa. RSIn näkökulmasta laskun tulisi jatkua ainakin koko tammikuun, mutta jopa pidempäänkin kuten edellisessä tekstissä mainitsin. Normaalisti tammikuu on hyvin nousujohteinen kuukausi, mutta tämä kertoo vain siitä, että nousumarkkinat ovat ajallisesti pidempiä ja härkämarkkinoissa on luonnollista, että uutta rahaa virtaa osakkeisiin vuoden alussa. Laskumarkkinat ovat ajallisesti lyhyitä, mutta prosentuaalisesti korkeita tipahduksia ja siksi monen vuoden tilastot puoltavat tammikuulle lähes aina pörssinousua. RSIn mukaan saatamme saada kuitenkin tällä kertaa karhumaisen tammikuun, jollainen nähtiin esim DAXissa vuonna 2008, jolloin indeksi laski 20 prosenttia. Tätäkin täytyy pitää silmällä jatkuvasti, eikä RSIn antamaan näkemykseen voi sataprosenttisesti vain luottaa. Tämä siksikin, että momentumin lasku voi näkyä hyvin monenlaisena hintaliikkeenä. Hinta voi sahata pitkään paikoillaan tai romahtaa kymmeniä prosentteja tai mitä vain tästä väliltä. Mielenkiintoista nähdä mitä vuosi tuo tullessaan!

Lopuksi vielä pieni sijoituspsykologinen pohdinta: suurin osa ihmisistä suhtautuu huolettomasti rahojensa tuhlaamiseen, mutta samalla pelkäävät suunnattomasti sitä, että voisivat saada pääomalleen tuottoa!

Hauskaa ja onnellista uutta vuotta 2022! 



Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.