lauantai 1. tammikuuta 2022

Teknistä analyysia vuodelle 2022

Indeksit ja monet osakkeetkin lähtevät vuoteen 2022 tilanteesta, jossa niiden nousun rauhoittuminen näkyy RSIn divergenssinä alaspäin ja RSIn trendin laskuna. Samanlainen tilanne on myös öljyn, kullan ja esimerkiksi Bitcoinin hinnassa. Tämä voi merkitä laskua vuodelle 2022, mutta on hyvä muistaa, että mikäli markkinalla riittää puhtia, se voi aina olla välittämättä näistä signaaleista ja rikkoa laskevan RSIn trendin ylöspäin. Näin kävi vuonna 2021, mutta nähtäväksi jää käykö niin myös nyt.

Kuukausinäkymässä RSI testaa nyt joulukuun päätteeksi trendiä alaspäin esimerkiksi DowJonesissa, Ruotsin OMXS25:ssä ja Eurostoxx50:ssä. Mikäli muutaman vuoden nousu on ohi, olisi näiden indeksien puolesta luonteva aika lähteä laskuun tammikuuksi. Yksinään nämä tuskin laskevat, joten USAn Sp500ssa ja Nasdaq100ssa näkyvät kuukausitason RSIn divergenssien pitäisi myös merkitä laskua. Mikäli nämä RSIn trendit määrittävät laskua tulee se jatkumaan koko vuoden 2022, sillä RSIn trendi saavuttaa 50 pisteen tason vasta vuoden lopulla. Mahdollisesta pörssikäänteestä kertoo kuukausinäkymissä sekin, että joissakin indekseissä RSI on tippunut liukuvan keskiarvonsa alapuolelle ja tämä liukuva keskiarvo näyttää olevan kääntymässä laskuun. 

Viikkonäkymässä RSI on jo testannut laskevaa trendiä ja indeksi on kääntynyt tämän testin jälkeen alaspäin esimerkiksi DAXissa ja Eurostoxx50ssa. SP500ssa ja Nasdaq100n viikkonäkymässä RSI on noussut testaamaan liukuvaa keskiarvoaan, josta indeksit usein kääntyvät uudestaan alasäpin (mutta ei tietenkään aina). RSIn trendit toteutuessaan viittaavat myös viikkonäkymissä koko vuoden mittaiseen laskuun. 

Keskipitkällä aikavälillä indekseistä löytyy RSIn signaaleja, jotka toteutuessaan laskisivat kursseja ensimmäisellä kvartaalilla. DAXin ja Nasdaq100n nousut nyt vuoden lopulla tyssäsivät 5 tunnin näkymässä olevaan RSIn laskevaan trendiin. Tämä trendi alkaa marraskuun alussa esiintyneestä RSIn divergenssistä, mutta sitä sekoitti pahasti kurssien nousu tämän trendin yli. Nähtäväksi jää onko tämä trendi vielä voimissaan. Jos se on, kurssit laskisivat sen mukaan jopa neljä kuukautta. Samanlainen signaali löytyy 5 tunnin näkymästä myös Eurostoxx50sta ja CAC40ssa. 

RSIn mahdollisten tredien toteutumista kannattaa seurata, sillä täysiä takeita siitä ei ole. Mikäli RSI tippuu alle 50 pisteen tason esimerkiksi viikon näkymässä Nasdaq100ssa on lasku tietenkin selvästi  todennäköisempi. Vuonna 2021 indeksit pystyivät rikkomaan RSIn laskevan trendin todennäköisesti markkinoille pumpatun rahan avulla. MACDin näkökulmasta indeksien tekninen tilanne on nyt selvästi erilainen verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Kuukausinäkymässä MACD on kääntynyt laskuun esimerkiksi DAXissa, mutta vuosi sitten se oli vielä selkeässä nousussa. Viikkonäkymässä se on kääntynyt laskuun kaikissa indekseissä toisin kuin vuosi sitten. Merkitseekö tämä jotain jää tietenkin nähtäväksi. Teknisen analyysin ei ole tarkoitus ennustaa, vaan se on väline tilanteen seuraamiseen. Edellisessä tekstissä oli kaksi vinkkiä mitä kannattaa seurata. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.