lauantai 22. tammikuuta 2022

200 MA rikottu indekseissä!

Tällä viikolla osakekurssit laskivat sen verran, että maailman maailman merkittävimmät indeksit (SP500, Nasdaq100, DAX) laskivat 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle. USAn indekseissä näin ei ole käynyt yli vuoteen, joten tilanne on uusi. Ensi viikolla mielenkiintoista onkin miten indeksit tässä tilanteessa käyttäytyvät. Mikäli lasku jatkuu, ne todennäköisesti testaavat 200 päivän liukuvaa keskiarvoa alkuviikosta ja kun tästä muodostuu vastustaso lasku jatkuu. Aika normaalia olisi käväistä 10-20% nykytasoa/200 päivän liukuvaa alempana ja lähteä sieltä sitten taas nousemaan kohti tätä vastustasoa. Mikäli nousumarkkina edelleen on voimissaan laskun pitäisi päättyä näille tienoille ja indeksien nousta takaisin yli 200 päivän keskiarvon tai ainakin jäädä sahaamaan tälle tasolle ennen nousua. Ensi viikkoa on jälleen siis hyvin olennainen koko vuottakin ajatellen. 

DAXin tuntinäkymässä olevan RSIn trendin mukaan lasku voisi jatkuva vielä kaksi viikkoa. 15 minuutin näkymään on syntynyt signaali joka laskisi kursseja jopa kuusi viikkoa. SP500n päivänäkymässä oleva RSIn divergenssistä lähtevä signaali tekisi saman. Lopulta jää nähtäväksi, vaikka tämä analyysi tuntuukin houkuttelevalta. Tunteella ei kuitenkaan ole mitään merkitystä vaan sillä mitä tapahtuu. 

Sijoittamisen pitäisi perustua selkeään suunnitelmaan. Jos ei halua mennä laskutrendeihin koko osakepainolla voi käyttää vaikkapa jotakin teknistä myyntisignaalia. Tällaisena voi toimia esimerkiksi se että osakkeen tai indeksit tai ETFn kurssi laskee alla 200 päivän keskiarvon. Tästä tulee välillä tietenkin turhaakin myymistä ja ostamista, mutta sillä välttää lopulta todellisen rökäletappion kun jokin kerta markkina sitten romahtaa esim. 70 prosenttia. Ja näin tulee kyllä käymään joku kerta, kukaan ei tietenkään pysty varmaksi sanomaan milloin. Se voi olla tänä vuonna tai joku muu vuosi. Omalla suunnitelmalla sijoittaja tavoittelee niitä päämääriä mitkä hänelle on tärkeitä. Jos ajattelen sijoittamista pitkällä aikavälillä suurten markkinakorjausten välttäminen tai edes osakepainon tiputtaminen puoleen näissä on merkittävä etu sijoittajalle jos ja kun siirtyy täyteen osakepainoon lähellä markkinapohjaa. 

Pitkäaikaisista RSIn signaaleista mainitsen tällä kertaa NYSE Composite - indeksin. Se tuotti viikkonäkymässä RSIn divergenssin alaspäin jo toukokuussa ja on sahannut pitkälti paikoillaan siitä lähtien. Uusia huippuja se on tehnyt, mutta ne eivät ole olleet juurikaan edellisiä korkeampia enää tämän jälkeen. Momentumin hyytyessä tämän vuoden loppupuolella indeksi on testannut RSIn laskevaa trendiä jo kaksi kertaa ja kääntynyt molemmilla kerroilla alaspäin. Tällä viikolla RSI teki uudet pohjat, joten laskutrendi näyttää olevan käsillä niin kauan kuin RSIkin laskee. RSIn trendi saavuttaisi 50 pisteen tason heinäkuun lopulla, mutta kuukausinäkymässä vastaava trendi ulottuu marraskuulle. Koko vuosi saattaa mennä siis laskun tunnelmissa, eikä ostoihin ole ainakaan vuoden alkupuolen aikana välttämättä mitään kiirettä. Varsinaiseen ennustamiseen ei tietenkään pidä ryhtyä, mutta tältä tilanne näyttää nyt. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.