sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Viikon sahailut

Indeksit pääosin sahasivat tämän viikon ajan maanantain romahduksessa syntyneen vaihteluvälin sisällä. Samalla ne testailivat 200 päivän liukuvaa keskiarvoa muutamia kertoja viikon aikana ja kääntyivät tästä testistä takaisin alaspäin. Vaikka huipuilta ei vielä ole laskettu kaikissa indekseissä prosentuaalisesti paljon on tilanne teknisesti hyvin erilainen kuin viimeisen yli vuoden aikana. Indeksit eivät ole laajasti aikaisemmin laskeneet 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolelle, eivätkä ne ole rikkoneet aikaisemmin pitkää nousukanavaa. Teknisesti indeksit ovat siis tilanteessa, josta ne usein ovat laskeneet vielä lisää. 

RSIn linjat alaspäin ovat pitäneet. Aikaisemmissa teksteissä olen käsitellyt niitä enemmän, joten tässä riittää todeta, että ne viittaavat pörssilaskun jatkuvan sekä keskipitkällä aikavälillä (muutama kuukausi) että pitkällä aikavälillä (vuosi tai enemmän). Toki indeksit laskevat välillä lyhyellä aikavälillä ylimyydyiksi, jonka jälkeen voidaan nähdä lyhyitä korjauksia ylöspäin. Tekninen mahdollisuus vähän pidempäänkin nousuun on vielä graafeista löydettävissä ja siihen kannattaa suhtautua vakavasti jos indeksit vielä nousevat 200 päivän liukuvan yläpuolelle ja siitä muodostuu tukitaso. DAXista ja Eurostoxx50stä löytyy päivätason RSIn divergenssi ylöspäin ja nämä indeksit eivät ole vielä laskeneet niin paljon, että ne olisivat nämä nousulinjat rikkoneet. Myös Nasdaq100n lasku on tuottanut RSIn divergenssejä ylöspäin esim. viiden tunnin näkymässä, joten nähtäväksi jää testaako se vielä esimerkiksi 200 päivän liukuvaa keskiarvoa ennen lisälaskua.  

Tällä viikolla DAXiin syntyi tunnin näkymään RSIn divergenssi, josta lähtevä trendi laskisi momentumia yli kuukauden ajan. Tätä linjaa ei ole vielä testattu, joten pieni nousu esim. ensi viikolla voisi testata tätä ja sen jälkeen indeksi saattaisi (yhdessä muiden kanssa) kääntyä laskuun. Vastaavaan laskuun viittaava RSIn divergenssi on ollut jo viikkoja nähtävillä SP500n päivänäkymässä. 

Indeksit ovat siis olleet tämän viikon "jumissa" 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella. RSIn signaaleita on syntynyt sekä ylös- että alaspäin, joten olennaista ensi viikoksi on kumpi näistä lähtee ohjaamaan markkinaa. Mahdollinen laskutrendi voi kuitenkin olla useita viikkoja pitkä, joten mitään kiirettä nopealle laskulle ei vielä ole. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.