lauantai 15. tammikuuta 2022

Jatkuuko lasku?

Markkinat ovat päätyneet jälleen mielenkiintoiseen tekniseen tilanteeseen. Viime kerralla kävin aika paljon läpi RSIn trendejä ja nämä näyttävät kaikki pitäneen tällä viikolla, joten en käsittele niitä sen enempää. Voi vain todeta, että mikäli indeksit (erit. SP500) laskevat ensi viikolla nopeasti ne rikkovat viimeisetkin mahdollisuutensa nousuun seuraaviksi viikoiksi ja keskipitkän aikavälin laskevat linjat johdattavat sitten markkinaa alaspäin aluksi ainakin kolme viikkoa (RSIn laskevat trendit päätyvät 50 pisteen tasolle). 

MACD on mielenkiintoisessa tilanteessa esim DAXissa. Viikkonäkymässä MACD on noussut alhaalta päin testaamaan signaalilinjaa ja ensi viikko olisi indeksille luonteva paikka kääntyä, mikäli alaspäin lähdetään. MACD on jo hyvin alhaalla viikkonäkymässä ja indeksit lasku nopeasti tiputtaisi sen viikkonäkymässä negatiiviseksi, mitä itse pidän karhumarkkinan edellytyksenä. MACDin nousu jo hieman hhipui tällä viikolla, joten ensi viikko on todella mielenkiintoinen. Kyseessä olisi laskun kannalta klassinen MACD-tilanne. Tilanne voisi muodostua siis samankaltaiseksi kuin tämän kuvan oikeassa reunassa kohdassa "Sep".  Tällainen tilanne MACDissa toimii tietenkin usein myös toiseen suuntaan, joten niitä kannattaa jatkuvasti markkinoista etsiä. Kyseessä on yksi suhteellisen helppo tapa päästä mukaan voimakkaaseen nousuun tai laskuun. 

SP500 jäi mielenkiintoiseen tilanteeseen viikon päätteeksi, kun viikon päätöslukema jäi 10 viikon liukuvan keskiarvon alapuolelle. Perjantain hintaliikkeet jäivät myös mielenkiintoisiksi, koska koko päivä meni käytännössä monissa muissakin indekseissä kolmivaiheisen pienen nousun (ylös, vähän alas, ylös edellistä hieman korkeammalle) toteuttamiseen. Saattaa olla, että se jäi vielä hieman kesken tai jos ei jäänyt, markkina laskee heti maanantaina avauksessa. Mikäli markkina nousee vähän ja laskee sitten jäi kolmivaiheinen nousuliike (pattern) hieman vajaaksi perjantaina. Mikäli nousu jatkuu, ei kyseessä tietenkään ole ainakaan vähään aikaan tällainen trendin vastainen hintaliike. Ja sitten on tietenkin vielä neljäs vaihtoehto, joka sekin olisi härkämäinen (avautuu alas, mutta lähtee ylös). Maanantai on siis hyvin olennainen teknisestä näkökulmasta. (Mikäil esim DAX tekee kolmivaiheisen nousun ja lähtee sitten laskuun, voidaan vielä maanantaina nähdä kolmas vaihe ylös. Mutta aika näyttää, oliko se jo tässä. )

Öljyn hinta (Brent) on käynyt hipomassa edellistä huippuaan niin läheltä perjantaina, ettei se oikein enää lähemmäs pääse ylittämättä sitä. Maakaasu teki tällä viikolla nopean nousun, mutta lähti RSIn trendistä alas. Nämäkin saattavat kieliä siitä, että markkina on make-or-brake - tilanteessa ja ensi viikon hintaliikkeet voivat kertoa paljonkin markkinan tulevasta suunnasta. Mikäli öljyn hinta laskee yhdessä osakemarkkinoiden kanssa ensi viikolla ja ehkä jo heti maanantaina, vahvistaa tämä jälleen tulkintaa siitä, että markkina on tekemässä suurta käännettä karhumarkkinaan, joka voi kestää vuoden tai kaksi (RSIn pitkät trendit). Mikäli laskua ei saada näissä, on tilanne tietenkin ainakin keskipitkällä muutamien viikkojen aikavälillä härkämäisempi. 

Teknisessä analyysissa lähdetään usein siitä, että gäpit täyttyvät, mutta emme vain tiedä milloin. Indekseissä on houkuttelevia gäppejä erityisesti nykytasoa 20% alempana (karhumarkkinan kriteeri) ja tietenkin niitä löytyy erityisesti maaliskuun 2020 pohjan läheltä, josta lähdettiin ampaisten ylös. Mikäli laskuun siis lähdetään nämä ovat mahdollisia targetteja ainakin alkuun. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.