lauantai 8. tammikuuta 2022

Korot nousussa ja osakkeet laskussa

USAn 10 vuotinen bondi on noussut tällä viikolla uuteen parin vuoden huippuun tasolle 1,7%. Viikkonäkymästä löytyvä RSIn trendi voi nostaa tätä korkoa vielä ensi vuoteen asti ja uusi huippu voi olla merkki trendistä ylös. Nousun jatkumisen tahtia voi olla hyvä seurata, sillä viikkonäkymään on syntynyt myös loiva RSIn laskulinja, jota hinta testaa tällä hetkellä. Sijoittajien mielenkiinto tätä bondia kohtaan voi kasvaa kun siitä maksetaan tuottoa, joka jo ylittää monen osakkeen osinkotuoton tilanteessa, jossa riskit ovat entisestään osakemarkkinoilla nousseet. 

DAX on testannut tällä viikolla ATHn lukemia ja kääntynyt siitä alaspäin. Saatamme olla nähneet siis ns. tuplahuipun, mikäli lasku jatkuu. RSIn puolesta näin voisi käydä sillä se on tuottanut tuntinäkymässä divergenssin alaspäin ja RSI on tätä laskevaa linjaa jo testannut. Tämä laskeva linja laskisi DAXia kuukauden, mutta indeksiin on syntynyt puolen tunnin näkymään vastaava kahden kuukauden mittaiseen laskuun viittaava signaali myös. Euroopassa Eurostoxx50ssä tämän viikon hintakehitys on käynyt testaamassa RSIn laskevaa trendiä, josta kirjoitin edellisissä teksteissä. Tämä RSIn trendi 5 tunnin näkymässä laskisi indeksiä neljä kuukautta. 

USAssa Dow Jones on tuottanut päivänäkymässä divergenssin, jonka mukainen trendi laskisi markkinoita kolme kuukautta ja tuntinäkymässä divergenssin, joka tekisi niin seuraavan viiden viikon ajan. Puolen tunnin näkymässä vastaava trendi olisi kuukauden mittainen. SP500n futuurien päivänäkymään on tällä viikolla syntynyt RSIn divergenssi, jonka trendi laskisi toteutuessaan indeksiä kaksi kuukautta. Mikäli kahden viime viikon hintakehitys on merkki siitä, että RSI on testannut SP500ssa jo syksyllä ennen ATHta syntynyttä RSIn laskevaa trendiä, on indeksillä pian hyvin vaikeaa tehdä uusia huippuja ja sen lasku kestäisi aina kesään asti. Nasdaq100 lähti tällä viikolla laskuun viime viikolla mainitsemaltani RSIn laskevalta linjalta viiden tunnin näkymässä. Mikäli tämä RSIn trendi pelataan loppuun, tulee indeksi laskemaan neljä kuukautta. USAn indekseistä Small Cap 2000 on treidannut 200 päivän liukuvan keskiarvon alapuolella jo muutaman viikon ja testannut sitä jo kaksi kertaa. RSIn signaalit laskisivat tätäkin indeksiä seuraavat kaksi kuukautta. 

VIX on kurssien laskun myötä tietenkin ollut nousussa tällä viikolla. VIXin futuurien viikkonäkymän RSIn nousevan trendin mukaan VIXin huippu saavutettaisiin helmikuun lopussa. Viiden tunnin näkymästä löytyvä signaali nostaisi VIXin futuureja kuusi viikkoa. VIXissä vastaava linja on kahden kuukauden mittainen. 

Mikäli markkina meinaa laskea näiden signaalien mukaan sen tulisi käytännössä olla jo laskussa. Uudet huiput USAssa tekisivät muutaman kuukauden mittaiset laskusignaalit nopeasti vääriksi. Tämä johtuu siitä, että SP500 indeksiä on kannatellut päivän näkymästä löytyvä RSIn trendi, joka on nyt saavuttanut 40 pisteen tason. Tämä on usein se taso, jossa heikko markkina antaa periksi. Nähtäväksi siis jää ensi viikolla. En ihmettelisi jos markkina laskisi, sillä tammikuu on usein merkki koko vuodelle ja pitkän ajan RSIn trendit näyttävät momentumin vahvaa laskua koko vuodelle. Indeksien viikkonäkymissä RSI on pysynyt tällä viikolla kuitenkin vielä yli 50 pisteen, joten selvässä laskussa ei vielä ole oltu. 

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.