sunnuntai 24. huhtikuuta 2022

Sahailevaa nousua kesään?

Tämän viikon alkupuolella indeksit nousivat, mutta kääntyivät viikon lopulla kovaan laskuun. Viikon päätteeksi ne tippuivat mahdolliselle tukitasolle. Mikäli lasku jatkuu ensi viikolla tukitaso rikkoutuu nopeasti. Alkuviikko on siis hyvin ratkaiseva teknisessä mielessä. Tällä hetkellä indekseihin voi olla rakentumassa käänteinen pää-ja-hartiat - kuvio, mutta tämäkin vain siinä tapauksessa, ettei markkina juuri  enempää laske ensi viikolla. 

SP500 on tällä viikolla laskenut trendilinjalle helmi- ja maaliskuun pohjista. DAX on laskenut huhtikuun pohjista kulkevalle trendilinjalle. Jo maanantai kertoo kuinka vahva tämä trendilinja on. Myös Dow Jones on laskenut vastaavalle trendilinjalle. Nasdaq100 on laskenut täyttämään gäpin maaliskuun puolesta välistä. 

SP500 on laskenut testaamaan myös pikkuhiljaa nousevaa RSIn trendilinjaa 5 tunnin näkymässä. Samoin on käynyt DAXin futuurien 5 tunnin näkymässä. Mikäli nämä trendilinjat jatkossa määrittävät markkinaa, tulevat indeksit nousemaan hyvän matkaa kesälle. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että markkina ei laske enempää. Dow Jonesista löytyy myös nouseva RSIn linja, joka voisi nostaa markkinaa pitkälle kesään. 

RSIn viikkonäkymissä näyttää olevan mahdollisuus RSIn divergenssiin ylöspäin mikäli indeksit tekevät uudet pohjat. Tämä jää sitten nähtäväksi, mikäli nykytaso ei pidä. 

VIXin futuurien viikkonäkymän RSI antaa pienen vihjeen siitä, että pelko voisi olla laskussa kohti kesää. 

Nousuun kohti kesää on siis tekninen mahdollisuus, mutta mikään ei takaa, että markkina tämän mahdollisuuden käyttää. Mikäli käy hyvin markkina antaa tästä selvän signaalin ensi viikolla, eikä laske enempää. 
Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.