maanantai 18. huhtikuuta 2022

Uusi yritys?

Indeksit ovat jälleen sahanneet paikoillaan lähes koko viikon. Nasdaq100 tippui alkuviikosta lisää, mutta jäi kaikesta huolimatta polkemaan paikoilleen loppuviikoksi. Viiden tunnin näkymässä RSIn nousevat signaalit rikkoontuivat, mutta päivän näkymässä ne ovat vielä periaatteessa voimissaan. Yleensä hyvässä nousussa nämä eivät rikkoonnu, joten jää nähtäväksi mistä on kyse tällä kertaa. 

Muistakin indekseistä (DAX, SP500) löytyy nousuun viittaavia RSIn signaaleita, joten jonkinlainen mahdollisuus vaikuttaa edelleen olevan kurssien nousuun muutamaksi viikoksi. Tässä ajatuksessa on taustalla myös se, että vastakkaiseen suuntaan tapahtuvat korjaukset ovat yleensä kolmiosaisia (esim nyt ylös-vähän alas- uudestaan ylös). Nyt olemme kuitenkin nähneet monessa indeksissä vasta ensimmäisen vaiheen ylös, joten yksi rykäisy voisi vielä olla pelissä jäljellä. 

Normaalista poiketen laitan pienen kommentin myös tapahtumapuolesta. Useimmiten keskipitkänkin aikavälin pörssihuippu osuu kohtaan, jossa maailmalla on juuri tapahtunut jotakin positiivista ja merkittävää. Tällainen voisi olla esimerkiksi Ukrainan tilanteen jonkinlainen positiivinen kehityskulku. Pörssihuipussa (keskipitkässäkin sellaisessa) asiat ovat siis usein mukavasti ja harvalle tulee mieleen myydä osakkeita. Tällä hetkellä uutisvirta on kuitenkin sen verran negatiivinen, että kurssinousulle olisi selkeästi tilaa. Lisäksi pian on aika myös mahdolliselle Sell in May-ilmiölle. Mielenkiintoista nähdä päästäänkö vielä nousuun toukokuuksi testaamaan ATH:ta.  

Oheisesta kurssikaaviosta voi tarkistaa monien maailman indeksien tilanteen. Pitkäaikainen sijoittaja (aika vuosia) voi valita esimerkiksi kuukausikaavion ja tarkistaa MACDin Histogrammin arvon. Mikäli arvo on positiivinen kuukauden viimeisinä kaupankäyntipäivinä kaikki on hyvin nousun kannalta. Standardilukemien sijasta käyttäisin mieluummin arvoja 8,16 ja liukuva keskiarvo 5. Pitkäaikainen sijoittaja voi myös käyttää esimerkiksi CCIn arvoa 30 samalla periaatteella viikkokaaviossa. Tämä on tietenkin vähän työläämpää.

Sijoittaminen keskipitkällä aikavälillä (n. 2-8 viikkoa) vaatii päivittäistä seuraamista ehkä useampaankin kertaan, mutta tuottaa luonnollisesti hyvin. Toimivan sijoitusmenetelmän löytäminen keskipitkän aikavälin sijoittamiseen on kuitenkin huomattavasti haastavampaa kuin pitkällä tähtäimellä. Muutamia suhteellisen hyvin toimivia menetelmiä olen esittänyt sivuissa. Olennaista on käyttää eri aikatasoja ja tarkoituksenmukaisia indikaattoreita oikealla tavalla. Lopulta voidaan ajatella niinkin, että monien eri indikaattorien informaatio voidaan löytää hyvinkin yksinkertaisesta menetelmästä. Kun menetelmä on hallinnassa sijoittaminen sertifikaatteihin voi tuoda moninkertaisen tuoton riippumatta siitä laskevatko vai nousevatko osakemarkkinat.